IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е сред най-обещаващите инвестиционни дестинации в Европа

Столицата, както и няколко областни центъра и области, са най-перспективни от гледна точка ефективност на разходите

08:17 | 17.02.16 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската столица София, както и областните центрове Плевен, Бургас, Пловдив, Русе и Варна попадат в класация на списание fDi Magazine на най-обещаващите дестинации за инвестиции в Европа за 2016/2017 г. от гледна точка ефективност на разходите.

Областите Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна и София пък са включени в най-перспективните региони за инвестиции също в категорията за ефективност на разходите.

Нито един български град или регион не попада в групите на най-добрите инвестиционни дестинации на континента според човешкия капитал, развитие на стратегия за привличане на чужди инвестиции, свързаност, приятелско отношение към бизнеса и т.н.

Градовете са класирани в пет групи – водещи мегаполиси с население от над 750 хил. души и повече от 2 млн. души в по-широките зони около тях, големи градове с население над 500 хил. души и повече от 1 млн. в по-широката зона около тях, средни градове с над 200 хил. души население и над 750 хил. души в по-широката зона около тях, малки градове с население между 100 хил. и 350 хил. души и микро градове население под 100 хил. души.

Водещите европейски региони са класирани в три групи – най-големите с население над 4 млн. души, средни с население 1,5-4 млн. души и малки с население под 1,5 млн. души.

Столицата София е на четвърто място сред големите европейски градове в групата на най-добрите дестинации за инвестиции от гледна точка ефективност на разходите. Изпреварват ни Харков, Днипропетровск и Одеса, а след нас са Самара, Тбилиси, Рига, Белград, Нижни Новгород и Казан.

Плевен, Бургас, Пловдив, Русе и Варна се класират на съответно 5-то, 7-мо, 8-мо, 9-то и 10-то място в класацията на водещите малки градове за инвестиции в Европа също по показателя ефективност на разходите. Първото място е за Скопие, следван от украинските Тернопол, Кременчук и Мелитопол, а между Плевен и Бургас е украинският Бердянск. В същата класация за микро градовете води Щип в Македония, като там попадат и сръбските Враня и Зайчар.

В групата на средноголемите региони по показателя ефективност на разходите са класирани област Бургас - на 2-ро място, изпреварена само от Скопие. Област Пловдив е на 3-то място, следвана от Русе и Стара Загора, а областите Варна и София са на съответно 7-мо и 8-мо място.

Безапелационен лидер за чужди инвестиции в класацията на изданието сред най-големите градове е Лондон, който заема първото място от 2006 г. насам заради способността на местните власти да привличат най-много инвестиции в сравнение с останалите градове в Европа. Само за периода 2010-2014 г. в британската столица са реализирани повече от 1 600 проекта, най-вече в сектора на ИТ услугите, бизнес услугите и финансите.

Следват Париж, Дъблин, Франкфурт и Мюнхен. Топ 10 се допълва от Цюрих, Амстердам, Стокхолм, Люксембург и Кеймбридж. В топ 20 попадат Хелзинки, Москва, Женева, Копенхаген, Айндховен, Еспоо, Базел, Истанбул, Букурещ и други.

Разраства се влиянието на германските градове в Европа. В топ 10 вече попадат 4 германски града, като Мюнхен се очертава като водещ център за иновации, а Берлин – за стартиращ бизнес.

Столицата на Ирландия Дъблин продължава да подобрява класирането си заради засилващите се инвестиции в ИТ сектора. За периода 2010-2014 г. повече от 45% от чуждите инвестиции в града са съсредоточени в ИТ услугите.

Водещият регион за инвестиции в Европа е Северен Рейн-Вестфалия, следван от Ил дьо Франс, Югоизточна Англия, Баден Вюртенбург и региона около Дъблин. В топ 10 попадат кантонът Цуг в Швейцария, Бавария, Централният федерален окръг в Русия, Шотландия и област Уусимаа в Южна Финландия, в която попадат Еспоо, Хелзинки и Вантаа. В топ 20 на регионите попадат още районите около Осло и Прага, Каталуния, Фландрия и други.

В топ 10 на европейските градове с най-голям потенциал са Лондон, Париж, Дъблин, Амстердам, Хелзинки, Москва, Стокхолм, Истанбул, Берлин и Милано. В топ 10 на водещите европейски градове на бъдещето попадат Лондон, Париж, Дъблин, Амстердам, Стокхолм, Хелзинки, Москва, Копенхаген, Берлин и Истанбул. Десетте водещи града според човешкия капитал са Лондон, Париж, Прага, Стокхолм, Мадрид, Москва, Берлин, Варшава, Хелзинки и Истанбул. Водещите градове от гледна точка ефективност на разходите са Киев, Минск, Букурещ, Санкт Петербург, Прага, Варшава, Будапеща, Анкара, Москва и Атина. Топ 10 по „приятелско“ отношение към бизнеса се формира от Лондон, Дъблин, Париж, Варшава, Барселона, Москва, Букурещ, Истанбул, Будапеща, Амстердам.

Лондон и Дъблин са и регионалните лидери в класацията на най-добрите инвестиционни дестинации за Северна Европа. За Южна Европа това са Истанбул и Мадрид, за Източна Европа – Москва и Букурещ, а за Западна Европа – Париж и Франкфурт.

Най-привлекателните инвестиционни дестинации със средни размери са Цюрих, Единбург, Вилнюс, Талин, Братислава, Утрехт, Бристол, Гьотеборг, Хага и Бон, а класацията на малките градове се формира от Люксембург, Кеймбридж, Женева, Айндховен, Еспоо, Базел, Рединг, Абърдийн, Белфаст и Корк. За микроградовете топ 10 е съставен от Лимърик, Галуей, Хемел Хемпстед, Шанън, Уотърфорд, Кобург, Тарту, Инвърнес, Мехелен и Линкълн.

Барселона, Лондон, Стокхолм и Дъблин са мегаполисите с най-добра стратегия за привличане на инвестиции, според изданието. При големите градове лидери са Манчестър, Глазгоу и Мюнхен, при средните - Вроцлав, Единбург и Ливърпул, а при малките - Корк, Дънди и Гренобъл.

Водещият северноевропейски регион е Югоизточна Англия, а за Южна Европа е Барселона. За Източна Европа това е Централният федерален окръг на Русия, а за Западна Европа - Северен Рейн-Вестфалия.

От гледна точка икономически потенциал изданието класира на първо място от големите региони Баден-Вюртемберг в Германия. При средно големите региони водещата позиция е за Уусимаа във Финландия, а при малките – за региона около Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Добре. Сега остава да се класираме и сред добри условия за работа и ще сме перфектни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
Тъй като е възможно постингът ми да е засегнал някои ,,патриотично настроени съфорумци"-------------не е нужно да слагаш кавички тук. приеми, че има хора, които не търпят разни льоьловци да определят страната или столицата като "помЯрска", та ти дори не можеш да пишеш грамотно..."инвеститоре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
Тъй като е възможно постингът ми да е засегнал някои ,,патриотично настроени съфорумци"-------------не е нужно да слагаш кавички тук. приеми, че има хора, които не търпят разни льоьловци да определят страната или столицата като "помЯрска", та ти дори не можеш да пишеш грамотно..."инвеститоре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
както не веднъж съм казвал, предпочитам да сме между Виена и Амстердам, па макар в края на класацията, ,отколкото между Одеса и Самара, па макар и в челото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Да, и да не забравим, че ни е много умен финансовият министър. Господ здраве да му дава и на него, и на майка му, и на всичките му роднини, че са го отгледали такъв убавец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
Гари
преди 8 години
Много неправилни изводи се правят от тази класация. Тя е за ефективност на разходите, така че това са дестинациите където бизнесът ще плаща най-малки заплати, ще може да си купи евтино имот и т.н. Не е нещо, с което се пъчим, напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Невероятно! Букурещ е в топ 20. Брано на съседите! Заслужават напълно да ги разкачат с българските вагони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Тъй като е възможно постингът ми да е засегнал някои ,,патриотично настроени съфорумци" искам само да отбележа, че написаното е единствено на базата на икономическите данни за България.Тези икономически данни за България показват следното:1.Т.нар. миячи на чинии са най-големия инвеститор в България2.Населението, което осъществява някакъв труд ( бел. сред тях огромен брой държавна и местна администрация) е по-малко от 2 млн.Тези 2 млн. по т.нар. покривен принцип в социалното осигуряване осигуряват плащанията на останалите повече от 5 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
мне не не не съм го измислил а съм го виждал със собствените ми комбъли ... :)) А също е и това, че София на времето не е проектирана за толкова коли и, че хората идващи от други градове идват с колите си еми кво да се напрай сега ?? Освен паркинги да се строят, айде ние не можем като тея в Япония понеже сме скъсани и неаме толкова парички ама поне некви там надземни/подземни - платени и ето ти и инвестицията и реализацията .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Nathan
преди 8 години
Нямам време да комуникирам с ***, които поради липса на съдържателни аргументи прибягват до използване на лични нападки и обиди. Инвестор е място за инвеститори, а не за платени ***, ангажирани да бранят партийната линия и да тръбят колко добре се развивала държавата България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още