fallback

Петролът поевтиня под 100 долара за барел за първи път от три месеца

Занижените очаквания за щатската икономика вследствие на блокирането дейността на правителството се отразиха на "черното злато"

16:30 | 21.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търгуваните на Нюйоркската борса контракти върху лекия суров петрол WTI поевтиняха под психологическата граница от 100 долара за барел за първи път в последните повече от три месеца.

Фючърсите върху "черното злато" с доставка през декември се търгуват за 99,96 долара за барел в предпазарната търговия на Wall Street, отчитайки дневен спад от 1,15 на сто.

По-рано по време на електронната сесия цената на контрактите върху енергийната суровина падна до сесиен минимум от 99,81 долара за барел – най-ниското равнище от 2 юли насам.

През предходната сесия в петък фючърсите поевтиняха с 1,58% до 100,87 долара за барел.

Цената на суровия петрол WTI бе подложена на натиск в последните дни на фона на бюджетната криза в САЩ. Политическите неуредици породиха съмнения, че блокажът на федералното правителство ще рефлектира върху икономическия растеж, което от своя страна ще понижи търсенето на суровината.

По-късно през деня пазарните участници очакват доклада на щатската Администрация за енергийна информация (EIA), която ще публикува данните си за доставките през седмицата до 11 октомври.

По-рано Американският институт по петрола (АPI) съобщи, че запасите от суров петрол са нараснали с 5,9 млн. барела за приключилата на 11 октомври седмица.

Пазарните участници следят с интерес данните от САЩ, тъй като икономическата ситуация в страната е пряко свързана с бъдещето на програмата за изкупуване на активи от Федералния резерв. Цената и търсенето на петрол, както и на всички деноминирани в долари стоки, се влияят пряко от измененията на курса на щатските пари.

Следващото заседание на американските централни банкери с фокус монетарната политика е насрочено за 29-30 октомври.

Същевременно търгуваният на борсата в Лондон петрол сорт брент поевтинява с 0,5% до 109,44 долара за барел. По този начин спредът между брента и суровия петрол WTI достига 9,48 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 29.08.22 г.
fallback