fallback

Близо 100 млн. лв. дължат ТЕЦ-ове на „Мини Марица-изток“

Утре започват преговорите по новия колективен трудов договор в дружеството

11:36 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Миньори от "Мини Марица-изток" Снимка: БТА 

Към момента четирите топлоелектрически централи, които се снабдяват с въглища от „Мини Марица-изток“ ЕАД, дължат на дружеството близо 100 млн. лв., съобщи за Investor.bg председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев. Най-големи са дълговете на частната „Контур глобал“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Посочената сума е натрупана от средата на миналата година досега постепенно, тъй като топлоелектрическите централи не са плащали изцяло, а само частично дължимото за отделните доставки на въглища.

Освен този проблем обаче, се очертава и друг, който е не по-малко важен, каза Пенев. Възможно е през лятото по технологични причини да намалее принудително добивът на въглища, който сега върви по план. А това ще се отрази съответно като намаление на производството на електроенергия от ТЕЦ-те.

Причината е в изоставането по плана за така наречената разкривка, което изпълнение е около 60%. Изоставането по този показател е важно, тъй като ако се достигнат разкривните хоризонти в даден участък, може да се наруши устойчивостта на земните пластове, което пък води до свлачища. А това на практика означава, че въпросният участък става опасен за хората и машините и там няма да може да се добиват въглища. 

Като основни причини за изоставането на плана по разкривката синдикалистът посочи закъсненията с ремонтите на машини и с доставките на резервни части, на транспортни ленти за въглищата и други. В тази връзка синдикатите от месеци се опитват при разговори с ръководството на мините да ускорят провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП), но тяхното провеждане продължава много да се бави, посочи Пенев.

Пенев коментира, че все още не са изпълнени и голяма част от от 99-те предписания на Главна инспекция по труда, направени при проверките в „Мини Марица-изток“ в края на миналата година. Предписанията са свързани основно с осигуряване на безопасни условия на труд на миньорите и доокомплектоване на част от работните процеси с още хора.

Утре започват преговорите между ръководството на мините и синдикатите по новия колективен трудов договор, тъй като срокът на действие на настоящия изтича на 1 април, посочи още Валентин Пенев. Предвижда се, както и досега, и новият договор да е със срок на действие две години. Предложението на синдикатите за новия колективен трудов договор е той да е почти същият, както сега действащият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
fallback