fallback

Стрес тестовете на ЕЦБ създават възможности за инвестиции в имоти

Банките в еврозоната прочистват активно балансите си, за да минат оценките

12:05 | 26.03.14 г.

Стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще създават все повече възможности за инвестиции в имоти, тъй като европейските банки „прочистват“ активно балансите си, коментира главният изпълнителен директор на Axa Real Estate Investment Managers Пиер Вакие, цитиран от Bloomberg.

“Някои от активите, които се възприемаха като сигурни и безопасни преди 6-7 години, сега са по-рискови. Възможно е да са отдадени под наем за по-кратко време или да се нуждаят от управление. В това ние виждаме увеличаващите се възможности“, коментира Вакие.

Стрес тестовете ще обхванат 128 банки, като ще се преглежда и качеството на техните активи. В тази връзка наскоро от Cushman & Wakefield прогнозираха, че през тази година ще бъдат продадени кредити за сектора на бизнес имотите и придобити обезпечения по кредити за сектора на имотите като цяло за над 40 млрд. евро.

Според Вакие стрес тестовете едва ли обаче ще предизвикат ръст на сделките за проблемни активи с големи отстъпки. „Банките си научиха урока от 90-те, така че ако имат подкрепа, е по-добре да мине малко време за намаляване на задлъжнялостта и преструктуриране на активите“, коментира той.

Базираната в Париж Axa Real Estate в момента се интересува от имоти, които имат нужда от ремонт или не са напълно отдадени под наем, тъй като най-качествените активи в Европа са вече доста скъпи, пояснява Вакие.

Нискокачествените активи обаче са уязвими от ценови спадове. Вакие очаква допълнителна корекция при второкласните имоти във Франция заради лошото състояние, в което се намира икономиката.

Според изпълнителния директор на Аха най-добрата инвестиция на фона на възстановяването на икономиката са офис сградите в Лондон. Заради силните паунд и евро той очаква да намалее търсенето от страна на азиатски инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
fallback