fallback

HTC използва обратно изкупуване, за да подкрепи акциите си

Компанията иска да изкупи обратно 15 млн. свои акции, което се равнява на 1,76% от капитала й

12:17 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С обратно изкупуване на акции тайванският производител на смартфони HTC иска да се опълчи на спада на цените на ценните си книжа. Изпитващият финансови затруднения концерн ще похарчи до 145 млн. долара за обратно изкупуване на собствени акции. Планът изглежда сработи поне засега, защото в началото на търговията в понеделник курсът скочи от рекордно ниската си точка с 5,9 на сто до 151,50 тайвански долара, пише Wall Street Journal.

Преди няколко дни HTC предупреди за възможен спад в продажбите за текущото трето тримесечие, което повлече цената на акциите надолу. Сега производителят на смартфони очаква оперативен марж от минус 8%, докато за същото тримесечие на миналата година HTC постигна положителен марж на оперативната печалба от 7%, а през второто тримесечие маржът бе 1,5 на сто. 

Според компанията продажбите през третото тримесечие се очаква да достигнат 50 до 60 млрд. тайвански долара (приблизително 1,26 до 1,51 млрд. евро). Анализаторите очакваха средно 66,7 млрд. тайвански долара. През миналата година приходите на HTC през същия период бяха в размер на 70 млрд. тайвански долара.

HTC изпитва сериозни проблеми да оцелее на все по-наситения пазар на смартфони, който се доминира от лидерите Samsung и Apple. Повишаващите се разходи и запаси са сериозно предизвикателство за концерна. Освен това HTC се бореше в началото на годината и със скъпоструващо забавяне на производството за новия си смартфон HTC One.

Именно той е надеждата на компанията, но анализаторите смятат, че продажбите му отслабват. Ако това се потвърди, през второто полугодие HTC ще загуби още по-голяма част от пазарния си дял. През първото тримесечие концернът владее само 5,3% от глобалния пазар на смартфони. 

В прессъобщение от неделя вечерта компанията обяви, че процедурата по обратното изкупуване на акции стартира от понеделник до 4-и октомври. Като цяло HTC иска да изкупи обратно 15 милиона акции, което се равнява на 1,76% от ценните книжа. Групата ще плати за акция между 140 и 290 нови тайвански долара.

Чиа-Лин Чанг, главен финансов директор на HTC, определи през миналата седмица именно акция по обратно изкупуване на акции като възможен вариант за стабилизиране на цената на книжата. Как ще се финансира действието обаче компанията все още не уточнява. През последните години HTC многократно предприе ходове за обратно изкупуване на акции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
fallback