fallback

Застрахователи на Острова навлизат дълбоко на пазара на кредити за имотния сектор

Над една трета от кредиторите във Великобритания, които могат да отпускат заеми над 100 млн. паунда на инвеститори в имоти, са застрахователни компании

12:21 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Застрахователните дружества представляват една трета от големите кредитори на сектора на недвижимите имоти във Великобритания, където обемът на новите заеми се очаква да нарасне от около 35 млрд. паунда през 2012 г до 50 млрд паунда през 2016 г.

Това се посочва в анализ на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.

За сравнение, през 2011 г. бяха отпуснати нови кредити за сектора на имотите в размер на 27,5 млрд паунда.

Финансирането на имотния сектор в световен мащаб в момента е в период на "огромна структурна промяна" по отношение на източниците на нови заеми, коментират от Savills.

Промените са ускорени от регулаторните проблеми, пред които са изправени традиционните кредитори на инвеститорите в имоти - банките. Това на свой ред разкрива атрактивни възможности за навлизане на пазара на небанковите кредитори.

Според Savills, от кредиторите, посочили, че са способни да отпускат заеми за сектора на имотите на Острова над 100 млн. паунда, над една трета са застрахователни фирми и всички, с изключение на една, са навлезли на този пазар след 2008 г.

Една от причините застрахователите да са толкова активни на пазара, е че те не са регулирани от Базел III и от финансовия регулатор във Великобритания.

Анализаторите допълват, че изискванията за разпределяне на заемите в групи в зависимост от риска от неплатежоспособност, ще засегнат значително финансовите институции във Великобритания.

"Подобни изисквания вероятно ще катализират най-голямата структурна промяна при кредитирането за имотния бранш през идните 20 години. Необходимостта банките да събират повече капитал, за да подсилят кредитните си портфейли, влияе върху капацитета им за отпускане на заеми. В същото време обаче е възможно това да предизвика засилване на продажбите на кредитни портфейли, което ще повлияе положително върху пазара на имоти", твърди Уилям Нюсъм от Savills.

От компанията прогнозират, че стойността на продажбите на кредитни портфейли ще се удвои от 4 млрд. паунда през 2011 г. до над 8 млрд. паунда през 2012 г., като този обем може да нарасне още повече през 2013 и 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
fallback