IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният бизнес иска държавни стимули за покупката на първи дом

Предприемачи предлагат държавата да подпомага купувачите на първо жилище, като намали ДДС за новото строителство и дотира лихвите по жилищните кредити

13:04 | 08.11.12 г. 31
Строителният бизнес иска държавни стимули за покупката на първи дом

Строителният бизнес поиска държавата да започне да изпълнява програма за стимулиране на купувачите на първи дом.

Арх. Пламен Мирянов от „Артекс инженеринг”, който беше сред участниците в конференцията за имоти BalRec, посочи, че стимулите трябва да бъдат насочени към младите и тези, които искат да имат собствен дом, но изпитват затруднения с покупката му.

Предприемачите предлагат да се възприеме политика, при която да се стимулира покупката на първо жилище – ново строителство, на стойност до 65 хил. евро без ДДС и с площ 75-80 кв. м. 

По линия на една такава програма държавата би могла да намали ДДС за сделките с новопостроени жилища на 5% и да дотира лихвите по кредитите за покупката на жилище, които са изтеглили купувачите, както и да предоставя терени за строителство на бюджетни и социални жилища на преференциални цени, така че да се намали себестойността на строителството.

Арх. Мирянов посочи, че в момента 14 европейски държави успешно прилагат подобни стимулиращи програми. Той посочи, че предстои браншът да се организира и да се създаде работна група, която да работи в посока постигане на диалог с държавата за възприемането на стимулиращи политики.

Приемането и осъществяването на подобна програма не само ще стимулира строителния сектор и пазара на имоти, но може да върне и много млади хора в страната, които в момента не биха могли да си купят собствено жилище нито в България, нито в чужбина, допълни той.
Инж. Пламен Андреев от „Планекс” посочи, че намаляването на ДДС за сделките с жилища ново строителство на 5% ще доведе до понижение на цените на нискобюджетните жилища с 12-15%.

По думите му жилищната политика на българската държава не е ефективна и работеща. Според него има необходимост да се разработи условен модел за бъдещото развитие на жилищния пазар на базата на демографски проучвания.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че във връзка с приемането и изпълнението на стимулираща програма за покупка на първи дом трябва да се мисли и за законодателни механизми, които да не позволят опорочаване на инициативата и да доведат до серия от сделки с цел отклонения от данъчното облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"да предоставя терени за строителство на бюджетни и социални жилища на преференциални цени"------------------Предполагам по тая точка ще има сериозен отпор от банките. Те са се нагрухали с прескъпи терени като обезпечения и ако се появят по-евтини терени и цените паднат още, банките ще извият на умряло. ...Не че ги жаля банките или съм против евтини терени де, само казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Напълно съм съгласен, че ново строителство не трябва да има докато не се насели старото поне на 95%Същото важи и за офис сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Абе друго си е да се *** от държавата, няколко рушветчета и хоп всички апартаменти ще се укажа, че се продават на семейства за първи дом и хоп разликата в джобчето. Те не са свикнали на печалба от 10-20 процента искат по 40-50 и понеже вече няма как да дерът населението хоп като всички други на държавната хранилка там е най-сладко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Предприемачите трябва да предложат и банките да ги дотират, да им подаряват пари! *** мизерниците, малко ли лапат, та искат и държавата да им плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Га ядоха кифтетата ни ривааа!Нещо май стрителният бранш трябва да сваля цените...или да си държи колекцията, няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Реалната цена на строителството е около 230(нелуксозно изпълнение) евро за квадратен метър. Разбира се трябва да се включи и цената на парцела но това е индивидуално за всяка сграда и не може да се обобщава. Въпроса ми е какво направихте с принадената стойност до 1000 евро за кв.м. на каквато цена продавахте успешно доста дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Преяли, повърнали и сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
fenixsz
преди 11 години
Загубите са общи, печалбите лични... През 2006 г. да бяха предложили да дават 50% от печалбата си на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Дотиране и по-ниски данъци. Бравос. Що направо не поискахте държавата да ги купува жилищата на каквато и да е цена и да ги подарява?Ако иска да раздвижи пазара първо трябва да се намалят данъците по прехвърляне на имот при покупка. В момента става въпрос за такса от 2,5-3% и е сериозна част от първоначалната вноска за покупка на апартамент.Второ - защо ни е ново строителство като старото не се използва 0 има цели квартали с пустеещи апартаменти - било то защото не са довършени или защото няма инфраструктура до тях все още.Трето - строителния бранш трябва да строи на смислени места с ангажимент за всякакъв вид инфраструктура - от магазини, пътища до детски градини и училища и болници. Последните 10г. има цели квартали без 500м права улица с читав тротоар. за възможност за паркиране и широчината на пътя и качеството на асфалтиране(ако въобще го има) да не говорим. За паркове и градинки пък въобще няма и идея да се заделя място.Предлага нещо некачествено и после рев за ДОТАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още