fallback

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на Борисов

По конституция Борисов е длъжен до една седмица, т.е. до 22 юли, да е готов със състава на новото правителство

10:25 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът Георги Първанов връчи днес сутринта проучвателен мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов,  чиято политическа сила ГЕРБ получи най-голяма подкрепа на парламентарните избори, съобщи Dnes.bg.

По конституция Борисов е длъжен до една седмица, т.е. до 22 юли, да е готов със състава на новото правителство.  То ще встъпи в длъжност, след като неговият състав бъде гласуван с мнозинство от Народното събрание.

В случай че в посочения срок спечелилата изборите политическа сила не успее на излъчи състав на нов кабинет или той не бъде одобрен от парламента, по закон мандатът за съставяне на правителство се възлага от президента на втората и евентуално третата парламентарно представена политическа сила.

На срещата при президента, започнала, както беше обявено, в 9,30 часа, присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На влизане в сградата на президентството Бойко Борисов съобщи, че зам.-директорът на Световната банка Кристалина Георгиева няма да се включи в изпълнителната власт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 07.09.22 г.
fallback