fallback

ГЕРБ със самостоятелен кабинет*

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, обяви Цветанов

16:10 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Синята коалиция няма да има министър в кабинета на ГЕРБ.

Това бе обявено от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след края на разговорите между двете сили, съобщи Dnes.bg, позовавайки се на БГНЕС.

„Ние сме поели подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, за да носим цялата отговорност пред обществото. Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандума“, каза той.

От ГЕРБ са представили проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения.

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, каза още Цветанов.

Цветанов поясни, че меморандумът е само основата, върху която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. 

По думите му те имали общи идеи със Синята коалиция и няма да има проблеми за бъдещото управление на страната, защото се съобразяват изцяло с волята на българския избирател.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов изрази обаче известно съмнение към избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез така наречения меморандум.

"Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики, за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти, както при споразумението", заяви Костов.

По думите му механизмът е труден и предстои да се види как ще сработи.

Меморандумът, предложен от ГЕРБ, не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, коментира и Мартин Димитров.

Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи, е актуализация на бюджета.

Малко по-късно Атака също обяви, че ще подкрепи самостоятелно правителство на ГЕРБ.

“Атака е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ”, обяви Волен Сидеров.

Той добави още, че партията му подкрепя и идеите и принципите заложени в Меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

Сидеров призна, че не е ставало дума за участие на експерти на Атака в бъдещото правителство.

РЗС категорично и безусловно ще подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, заяви Яне Янев след срещата между двете парламентарни групи.

Депутатите са обсъдили меморандума, предложен от ГЕРБ. До петък РЗС ще даде предложения за промени в текста.

*Актуализирано към 16:10 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
fallback