fallback

Станишев: Кризата и ДПС са сред факторите, довели до този изборен резултат

Не е вярно, че оставяме лошо наследство, каза досегашният министър-председател

23:58 | 05.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тежко изпитание и сериозна загуба – така определи изборните резултати премиерът и лидер на БСП и Коалиция за България Сергей Станишев по време на пресконференцията в следизборната нощ.

По думите на Станишев фактор за тези резултати е изиграла икономическата криза, която е внесла несигурност за бъдещето у хората въпреки „успешното управление през последните четири години”.

Досегашният министър-председател обаче посочи, че кризата се отразява по-слабо у нас „благодарение на разумна и премерена икономическа политика”, но хората имат по-високи очаквания по отношение на доходите и положението си.

Освен това според Станишев през последните седмици за първи път от много години е имало силна нагласа срещу ДПС и немалко хора са били мотивирани за гласуване именно от тази нагласа. Въпросът е защо мотивираните по този начин са дали гласа си за ГЕРБ, а не за БСП – нещо, което в БСП смятат да анализират.

„Определена роля изигра и страхът от предсрочни избори”, допълни Сергей Станишев, допълвайки, че ясно се е използвала тезата, че ако ГЕРБ не получи достатъчна подкрепа, ще работи за предсрочни избори.

Като препоръка към ГЕРБ Станишев заяви, че максимално бързо трябва да се сформира стабилен кабинет, както и че партията трябва да приложи своите антикризисни мерки.

По отношение на критиките, че досега управляващите са действали зле в условията на криза и оставят лошо наследство, премиерът каза, че това не е вярно и посочи въвеждането на буферите в бюджета, допълнителни мерки за ограничаване на разходите и направеното в областта на социалната политика.

На въпрос дали ще поеме политическа отговорност за изборните резултати, като си подаде оставката като лидер на социалистическата партия, Станишев отговори: „Не бих искал поемането на политическа отговорност да се възприема като бягство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
fallback