fallback

Ройтерс: Ядосаните българи наказаха социалистите

Новото българско правителство ще трябва да действа бързо, за да избегне нови санкции от ЕС за европейски фондове

21:30 | 05.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ядосани от болезнената рецесия и провала на правителството да сложи край на чувството за безнаказаност на политици и криминални босове, българите наказаха управляващите досега социалисти, които изглежда ще загубят около половината от парламентарните си позиции. Това се казва в коментар на Ройтерс относно проведените избори за Народно събрание у нас.

Новото българско правителство ще трябва да действа бързо, за да избегне нови санкции от ЕС за европейски фондове, от които страдащата от липса на свеж финансов ресурс българска икономика силно се нуждае, както и за да привлекат инвеститори, много от които напуснаха страната по-рано тази година, отбелязва агенцията.

Цитира се мнението на икономиста Габор Амбрус, според когото ГЕРБ няма кой знае колко варианти за избор по отношение на икономическата политика. „Те трябва да са предпазливи, да държат бюджета под контрол, затова не смятам, че имат много възможности за данъчни стимули”, казва той.

Макар и на социалистическото правителство на премиера Сергей Станишев да се отдаде заслугата за осигуряването на членството на България в ЕС през 2007 г., то е широко критикувано за неуспеха си да се справи с корупцията и да подобри стандарта на живот на 7,6-те милиона българи, пише AP.

Агенцията отбелязва, че още не е ясно дали ГЕРБ ще си осигури самостоятелно мнозинство и че Синята коалиция е изразила готовност да участва в управляваща коалиция, водена от партията на Бойко Борисов.

Надеждността на екзитполовете в България е под въпрос, особено при тази смесена мажоритарно-пропорционална система за избиране на депутати. Първите сигурни резултати се очакват най-рано утре сутрин, пък смята ДПА.

Всички чуждестранни агенции обръщат внимание на подадените сигнали за купуване на гласове. АФП отбелязва, че раздаването на подкупи, храна и материални предмети на избирателите, особено на тези от ромски произход е „обичайна практика от посткомунистическия преход” в България. Агенцията се позовава на изказвания на гласоподаватели от ромски квартали пред местни електронни медии, че различни партии им давали пари или храна или им обещавали работа срещу гласа им.

„Освен това няколко известни задържани се възползваха от изборите, за да си върнат свободата, като се кандидатираха за парламента. Това са например братя Галеви - двама обвинени в изнудване бизнесмени от Дупница, или Марио Николов, който е съден за присвояване на европейски фондове”, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
fallback