fallback

Общо 355 мажоритарни кандидати за парламента на изборите в неделя

Най-много кандидати има издигнати в Плевен и Бургас, където по 15 човека ще се борят за едно депутатско място

09:58 | 04.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 355 мажоритарни кандидати в цялата страна ще се борят на парламентарния вот утре за 31 места в следващия парламент. Според промените в изборното законодателство на тези избори освен с пропорционални листи с вота си българските избирателите ще излъчат и по един мажоритарен кандидат от всички тридесет и един района на страната.

Не всички от 18-те регистрирани политически сили и коалиции са излъчили мажоритарни кандидати навсякъде. В някои райони наред с партиите и коалиции сили ще премерят и независими кандидати. Сред тях са дупнишкият бизнесмен Пламен Галев, бившият депутат от НДСВ и БНД Валентин Милтенов и др.

Най-много кандидати има издигнати в Плевен и Бургас, където по 15 човека ще се борят за едно депутатско място. Най-малко или само осем са мажоритарните кандидати за Варна.

От основните политически сили ГЕРБ, Коалиция за България, НДСВ и Синята коалиция за издигнали свои представители във всички 31 района. ДПС пък е заложило само на един мажоритарен кандидат - министърът на извънредните ситуации Емел Етем, която е кандидатурата на движението за Русе.

Интересна ще бъде мажоритарната битка в 24 МИР София. За района от ГЕРБ са издигнали председателят на младежката организация на партията Моника Панайотова, НДСВ е заложило на образователния министър Даниел Вълчев, Коалиция за България - на Таско Ерменков. От "Атака" за депутатското място претендира най-младият депутат в 40-ото НС Деница Гаджева. От Синята коалиция в битка се изправя лидерът на СДС Мартин Димитров.

За 25 столичен МИР претенденти са утвърдените парламентаристи Екатерина Михайлова (Синята коалиция) и Огнян Герджиков (НДСВ), лидерът на "Зелените" Андрей Ковачев, Петър Курумбашев от левицата, журналистката от "Скат" Калина Крумова ("Атака") и от ГЕРБ Красимир Велчев.

В Кърджали един срещу друг ще се изправят скулптурът Вежди Рашидов, който е кандидат на ГЕРБ, и лидерът на ДПС Ахмед Доган. От Синята коалиция в трудната битка за района са изпратили Веселин Методиев.

Сред мажоритарни кандидати във Велико Търново са председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, историкът Андрей Пантев (Коалиция за България), Борислав Цеков (НДСВ), Ваньо Шарков (Синята коалиция).

Интересна ще е мажоритарната битка и в морския район Бургас, където 15 кандидати ще премерят сили за едно депутатско място в 41-ото НС. Сред тях са лидерът на "Атака" Волен Сидеров, историкът и доскорошен член на БСП Божидар Димитров, който ще представлява ГЕРБ, Мирослав Севлиевски (ЛИДЕР), Йордан Цонев (ДПС). Кандидат в района от Обединение на българските патриоти е и бизнесменът Ивайло Дражев.

Парламентът въведе гласуването за личности в изборното ни законодателство през април. Идеята за мажоритарен елемент в смесена избирателна система беше лансирана още миналата година от президента Георги Първанов.

Първоначално депутатите обсъждаха мажоритарно да се избират 58 кандидати, но това предложение не получи подкрепа и парламентът реши българските граждани да избират мажоритарно 31 народни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 07.09.22 г.
fallback