fallback

Икономическата криза ще доминира в парламентарните избори в България

Ширещата се корупция и организираната престъпност са основните проблеми, с които ще трябва да се пребори новото правителство

16:16 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силната икономическа криза и ширещата се корупция в България са основните тревоги, които ще заведат гласоподавателите пред урните в неделя, когато се провеждат парламентарните избори в страната. Доскоро България бе една от най-бурно развиващите се икономики в Европа, пише MarketWatch.

Спукването на балона в строителния сектор и в сектора на недвижимите имоти, както и секването на потока от преки чуждестранни инвестиции, ще навреди на българската икономика, която растеше средно с 6% през последните няколко години.

Изборите се провеждат в момент, в който България трябва да положи стабилни основи за растеж на икономиката и да изчисти репутацията си на страна, разядена от корупцията и организираната престъпност. Миналата година Европейският съюз спря достъпа на България до средствата от еврофондовете, припомня изданието.

Най-голяма преднина в предизборната надпревара печели кметът на София Бойко Борисов, който е основен опонент на управляващата коалиция начело със социалистическата партия. Бившият бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков и на бившия цар на България Симеон Сакскобургготски спечели симпатиите на избирателите с обещанието да възстанови законността и да облекчи финансовото състояние на хората.

Социологичните проучвания показват, че дясната партия на Борисов може да спечели най-много гласове, следвана от социалистическата партия. По този начин гласоподавателите ще накажат правителството на премиера Сергей Станишев за влошаването на икономическото състояние в България през последната година.

Нито една партия обаче няма да спечели мнозинство в следващия парламент, което означава, че ще трябва да се формира ново коалиционно правителство. Взимайки предвид големия брой на партиите и различните възможности за формиране на коалиция, анализаторите се затрудняват в своите прогнози за състава на бъдещото правителство.

Оценки на икономисти сочат, че е много вероятно следващото правителство да прибегне до финансовата помощ на Международния валутен фонд подобно на Латвия, Унгария и Румъния. Основните рискове, които застрашават икономиката, продължават да бъдат свързани с жилищния и строителния сектор, както и със задълбочаването на кредитната криза.

Акциите на фондовата борса в София са поскъпнали с 21% през второто тримесечие, подкрепени от оптимизма за скорошното възстановяване на световната икономика. Индексът на MSCI за България се понижава с 8% от началото на тази година.

Спредовете по кредитните деривативни контракти (credit default swaps) за българските държавни ценни книжа се повишиха с 59 базисни пункта до 380 базисни пункта през последния месец. Тяхното покачване означава, че инвеститорите намират за по-висок риска от неплатежоспособност на българското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 20.08.22 г.
fallback