fallback

Жените в бъдещия парламент едва ли ще са повече от 27 на сто от депутатите

При избора на български депутати в Европейския парламент е било постигнато почти равнопоставено участие - 47% жени спрямо мъже

09:42 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Слабо представителство на жени в листите на водещите партии за изборите за Народно събрание отбелязват от фондация „Български център за джендър изследвания“.

Според организацията едва ли делът на жените в бъдещия парламент ще прескочи достигнатите 27 на сто от изборите през 2001 г., предаде БТА.

Нови лица ще внесе партия ГЕРБ, която е поставила няколко жени на челни места - 5 водачки на листи, 12 втори места и 7 трети места.

НДСВ е начело с по девет жени на първи, съответно на втори и трети места. БСП е поставила само по четири жени на първо, съответно на второ място от общо 31 избирателни района. Начело в листите на ДПС са поставени 2 жени на първи места и 3 на втори места. Имената на водачките в БСП и ДПС са известни и отдавна познати на всички, отбелязват от фондацията.

„Синята коалиция“ е отредила 3 първи места и 6 втори места за жените, което е отстъпление от подхода им към изборите за Европейски парламент.

„Атака“ е избрала само 2 първи и 5 втори места за жените от тази партия.

Жени начело няма в 17 района в листите на „Синята коалиция“, в 14 района в листите на ДПС и в 13 района в листите на „Атака“.

От фондацията посочват, че при избора на български депутати в Европейския парламент е било постигнато почти равнопоставено участие - 47 процента жени спрямо мъже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
fallback