fallback

И НДСВ подписа Пакта за стабилност с КРИБ

Партията е за запазване на борда и предпазно споразумение с МВФ

14:43 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

НДСВ се присъедини към Пакта за стабилност, който Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) предложи на политическите сили преди две седмици. От партията са уведомили за това с официално писмо работодателската организация. 

„НДСВ смята, че всяко българско правителство трябва да потвърди абсолютния си ангажимент към запазване на макроикономическата стабилност и валутния борд“, се казва в писмото.

„Заедно с това, необходимата стабилност на икономиката в условията на настоящата криза може да се осигури чрез отдавна направеното предложение от НДСВ българското правителство да се обърне към МВФ с предложение за сключване на предпазно споразумение и/или на гъвкава кредитна линия, в което ясно да бъдат декларирани пакет от мерки и политики за запазване на стабилността и предотвратяване в максимална степен на разпространяването на външните негативни ефекти на световната финансово-икономическа криза върху нашата икономика“, посочват още от партията.

„Продължаваме да твърдим, че правителството следва незабавно да направи заявление за членство във валутния механизъм ERM-2 и да получи ясен график за влизане”, се подчертава в писмото.

Пактът за стабилност цели да гарантира икономическа и финансова стабилност при следващото управление на страната, независимо от конкретните изборни резултати. Документът беше подписан от Синята коалиция (която е за споразумение с МВФ само в краен случай) и от ГЕРБ (които пък искат споразумение с фонда).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 31.08.22 г.
fallback