fallback

Социолози: Разликата между ГЕРБ и БСП на парламентарните избори ще е 9-10%

15% от гласувалите на 7 юни са предпочели "най-малкото зло"

11:04 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разликата в подадените гласове между ГЕРБ и БСП на предстоящите парламентарни избори ще бъде между 9 и 10 процента. Такава прогноза направи днес директорът на социологическа агенция МБМД Мирослава Радева. По думите й симпатизантите на ГЕРБ напоследък се увеличават, но при другите политически сили няма съществени промени.

Според социологическото изследване на агенцията около 3,5 - 3,7 милиона избиратели ще излязат да гласуват на 5 юли. Възможно е обаче горната граница да бъде премината, в зависимост от кампанията в последната седмица, смятат от МБМД.

90 на сто от гласувалите на изборите за Европарламент ще повторят вота си, а 8% ще се преориентират, сочат данните на МБМД. Два процента от гласувалите при евровота заявяват, че няма да гласуват. Радева подчерта, същевременно, че около 1 млн. души, които не са гласували на евроизборите, смятат да се включат в парламентарните избори, според изследването.

Определящото за 64% при избора на 7 юни 2009 г. е било партийното пристрастие, 21 на сто са направили избора си заради водача на листата, а 15 на сто от тях са предпочели „най-малкото зло”, сочи последващото проучване на социолозите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 11.09.22 г.
fallback