fallback

Минно-геоложката камара и БСП подписаха меморандум за разбирателство

Камарата вече е подписала подобни меморандуми за разбирателство с ГЕРБ, Синята коалиция и партия ЛИДЕР

12:47 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българската минно-геоложка камара (БМГК) и БСП подписаха меморандум за разбирателство за устойчиво развитие на добива на подземни богатства, съобщи председателят на камарата Лъчезар Цоцорков след среща с представителите на Изпълнителното бюро на БСП Румен Овчаров и Румен Петков.

С меморандума БСП поема политически ангажимент да се решат важни проблеми на минната индустрия, посочи Цоцорков, цитиран от БТА. От минно-геоложката камара настояват след изборите да се приеме изцяло нов закон за подземните богатства, както и закон за Българската минно-геоложка камара.

Цоцорков посочи, че искат с новия закон да се създаде единен орган за управление на подземните богатства, който да бъде изпълнителна агенция към министерството на икономиката или директно към Министерския съвет. По думите му в момента управлението на подземните богатства е отговорност на три министерства, което затруднява бизнеса.

Като проблем председателят на БМГК посочи незаконния добив на подземни богатства например в района на Кърджали и на Сандански. По думите му има безсилие на контролните органи да се справят с този проблем.

Цоцорков каза, че подобни меморандуми за разбирателство са подписани и с ГЕРБ, Синята коалиция и партия ЛИДЕР.

Румен Овчаров посочи, че БСП и досега е работила за развитие на минната индустрия, но не се е стигнало до конкретни резултати поради известни несъгласия в сегашната управляваща коалиция. Той изрази надежда, че ангажиментите ще могат да се реализират през следващия мандат.

Румен Петков отбеляза, че е необходимо приемането на нова стратегия за развитие на минния сектор, в който са пряко заети 30 хиляди души, както и произтичащите от нея два нови закона - за добива на подземни богатства и за минно-геоложката камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
fallback