fallback

Проучване: ГЕРБ ще печели изборите с 25,9%, за БСП – 18,1%

Атака, Синята коалиция и НДСВ биха спечелили съответно 8,76 %, 8,06 % и 6,94 % от гласуващите

14:02 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ако парламентарните избори се провеждат към днешна дата, то ГЕРБ би спечелил най-много гласове – 25,9% от подадените, а БСП остава на второ място с 18,09%, сочи проучване на електоралните нагласи преди парламентарните избори на 5 юли на социологическа агенция Барометър.инфо. 

Третата политическа сила, според проучването, е ДПС с 12,76% от гласовете (като не се броят автобусите с гласоподаватели от Турция, уточняват от агенцията).

Като се имат предвид само партиите и коалициите, прескочили 4%-та бариера, ако изборите за парламент бяха днес, то Атака, Синята коалиция и НДСВ биха спечелили съответно 8,76%, 8,06% и 6,94% от гласуващите, според проучването.

Що се отнася до Лидер и РЗС, които не успяха да влязат в Европейския парламент, ако изборите за национален парламент бяха днес, те биха получили съответно 5,59% и 5,38% от гласовете, което означава, че има реална възможност да влязат в следващия парламент.

Относно мажоритарния вот, който ще се извърши в 30 големи избирателни района в страната (за 30 депутатски места), социологическото проучване сочи, че 57% от избирателите към момента твърдо ще гласуват за мажоритарния кандидат на партията, за която са гласували с пропорционалните листи, а 20% още не са решили (т.е. възможно е да гласуват и за мажоритарен кандидат от друга политическа сила).

От социологическата агенция допълват, че поради големия избор от десни и дясноцентристки формации, до последния момент ще има колебание от страна на десните избиратели коя точно политическа сила да подкрепят.

При левите партии нещата не стоят така, тъй като единствената лява формация, която ще излъчи представители в следващото народно събрание, е Коалиция за България.

Към днешна дата 46% от запитаните твърдо са заявили, че ще гласуват на парламентарните избори, 29% - че няма да гласуват, а останалите са колебаещи се.

Според друго проучване, реализирано от Центъра анализи и маркетинг, на предстоящите избори за ГЕРБ биха гласували 25,7% от всички избиратели. Преизчислено като процент от гласувалите, подкрепата за ГЕРБ е 35,8%, а за мажоритарните листи на ГЕРБ - 24,3%. Това, според изследването, би осигурило на партията между 75 и 86 пропорционални депутатски места и между 14 и 19 - мажоритарни. 

Общо 17,2% биха дали вота си за БСП, което, преизчислено на база гласували, е 23,9%. Общо 16,7% биха подкрепили мажоритарните листи на левицата. Прогнозата на Центъра за анализи и маркетинг е за 50-57 пропорционални депутата за левицата и между 6 и 11 - мажоритарни.

ДПС получава гласовете на 8,5% от всички избиратели и 12,8% - като дял от гласувалите. За пропорционалните листи на движението вота си биха дали 7,8%. Това би осигурило на ДПС между 27 и 31 пропорционални депутата и 5-6 - мажоритарни.

За Атака биха гласували 6,4% от всички гласоподаватели и 8,9% - от гласуващите. Мажоритарните листи на партията имат подкрепата към момента на 6,3%. Според социолозите от Центъра за анализи и маркетинг Атака ще разполага с 18-21 пропорционални депутата.

Общо 4,1% от всички гласоподаватели заявяват подкрепа за Синята коалиция, което представлява 5,7% от гласувалите. Общо 3,7% биха подкрепили мажоритарните кандидати на коалицията, като прогнозата е за 12-14 пропорционални „сини” народни представители.

Според изследването три формации са „на ръба" да влязат в парламента, т.е. не е сигурно че ще прескочат 4%-та бариера, и това са - коалицията „Лидер и Новото време", РЗС и НДСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 20.08.22 г.
fallback