fallback

Бойко Борисов иска предпазно споразумение с МВФ*

Лидерът на ГЕРБ отново повтори позицията си срещу преизбирането на шефа на централната банка

13:36 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

В резултат на разговори с финансисти Бойко Борисов е стигнал до извода, че България ще приключи годината с близо 2% бюджетен дефицит, което означава, че е добре да се започнат разговори с Международния валутен фонд (МВФ) за подписване на „предпазно споразумение“. Това обясни самият лидер на ГЕРБ по време на среща между ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и икономическия екип на партията. По думите му кредит ще се ползва при необходимост.

Във връзка със съкращаване на държавните разходи Борисов коментира, че заплатите във фирми като Националната електрическа компания (НЕК), Булгартабак, Ръководство въздушно движение и други, са високи, особено на ръководствата им, и трябва да се намалят.

Относно предстоящото закриване на Кремиковци Бойко Борисов изрази мнение, че това е трябвало да стане преди повече от година и сега въздухът в София е по-чист, а на терена, където се намира Кремиковци, „може да се построят хубави жилищни квартали“.

Лидерът на ГЕРБ повтори и позицията си за преизбирането на шефа на централната банка Иван Искров. „Новият управител на БНБ трябваше да бъде избран от новото правителство, тъй като би трябвало да е лоялен към него“, заяви той.

По думите му следващото правителство и Българската народна банка (БНБ) би трябвало да имат еднакви виждания по основните финансови въпроси за страната, а Иван Искров е преизбран за следващия мандат от сегашното правителство и освен това заместниците му са излъчени според Борисов от БСП и президентството.

По време на срещата с КРИБ партията на Борисов подписа с представителите на бизнеса т.нар. Пакт за стабилност, според който „не трябва при никакви обстоятелства да се променя законодателството, уреждащо въвеждането и поддържането на валутния борд в България“. 

Във връзка със становището на ГЕРБ за по-малка намеса от страна на държавата в икономиката, от бизнеса опонираха, че настоящата финансова криза е показала, че трябва да има по-голяма намеса по отношение на контрола на финансовите пазари, като за пример бе дадено положението в САЩ. В България пък според бизнеса би било по-добро положението с туризма и с инфраструктурата, ако имаше по-голяма намеса на държавата.

*Допълнено към 14:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
fallback