fallback

Вяли евроизбори, а идва 5 юли*

ГЕРБ получава подкрепата на 24,55% от избирателите, Коалиция за България - 18,4%, ДПС - 14,13%

08:00 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ очаквано получи най-много гласове на евровота, но не победи категорично основният си опонент БСП и ръководената от партията на премиера Сергей Станишев "Коалиция за България".

Според последните данни на ЦИК на база обработени 90,47% протоколи, ГЕРБ получава подкрепата на 24,55% от избирателите.

На второ място се нарежда Коалиция за България с 18,44%, следвана от ДПС – 14,13%, Атака – 11,72%, НДСВ – 8,07%, Синята коалиция – 8,01%, ЛИДЕР - 5.65 %, РЗС - 4.67 %, Коалиция Напред – 2.26 %. БСД - 0.7%, Защита - 0.6%, Зелените - 0.6%, БНД - 0.4%, Чавдар Николов - 0.3%.

Поне три партии изненадаха с постигнатия си резултат - партията на бизнесмена Христо Ковачки „Лидер” с получените близо 6% от гласовете, НДСВ, която получава подкрепата на около 8 на сто от избирателите и Ред, законност и справедливост.

Макар хората на Яне да не спечелиха мандат за евродепутат, със своите проценти имат ресурс да преминат бариерата на предстоящите парламентарни избори.

И на този фон повтаряните от дълго време и повторени думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че да управляващ с Доган не е най-доброто.

Затова той се зарече, че е дал дума да се бори за самостоятелно дясно правителство.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че "е обидно за ГЕРБ след като две години и повече говорят, че са основната политическа и конкурентна партия да имат толкова малка преднина".

Коалиционният партньор, с чийто мандат Станишев стана премиер - Ахмед Доган коментира, че, ако този вот е равнозначен с предстоящите избори за парламент, означава, че се очертава доста шарен парламент. ДПС не купува гласове, защото имаме твърд електорат, каза Доган.

"Отвратителна практика, но се оказва, че ДПС са продавали много на едро гласове, може би с оглед на някоя политико-корупционна сделка", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Всъщност в деня на изборите за европарламент, много повече се говореше за националните избори, които са на 5 юли.

А какво ли ще се случи тогава?

Всичко за евроизборите

*Актуализирано към към 08:00 ч. на 8 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 24.08.22 г.
fallback