fallback

Ако гласуват 32%, ГЕРБ е с 5-ма евродепутати, Коалиция за България - с 4-ма

Ако избирателната активност не надвиши 27%, ДПС може да стане първа сила на изборите за Европейски парламент

11:59 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

При избирателна активност от 32,12% на изборите за Европейски парламент (ЕП) ГЕРБ би вкарал петима евродепутати, Коалиция за България - четирима, ДПС - трима, Синята коалиция и Атака по двама, а Напред - един, показват данни от телефонно проучване на „Барометър инфо“, направени сред 1314 души по телефона между 30 май и 3 юни.

Според данните 23,06 на сто заявяват, че със сигурност ще гласуват на евроизборите, 9,06 на сто по-скоро са склонни да отидат до урните. Категорични, че няма да участват в изборния процес, са 39,88 на сто.

ГЕРБ би получил 26,07 на сто от заявилите, че ще гласуват на евроизборите.

Липсата на разпознаваеми личности в листата на партията не дава възможност да се реализира максимално потенциалът на формацията, коментира Николай Николов от социологическата агенция. На второ място според данните е Коалиция за България, която на евроизборите биха подкрепили 17,54 от решилите да гласуват. Забелязват се известни колебания от страна на избирателите на левицата, което можело да се обясни със скандалите в МВР след трагичната катастрофа край Ямбол, каза Николов.

Трета сила е ДПС - близо 15 на сто.

Николов прогнозира, че резултатът може и да е по-висок, ако се прибавят гласовете на т.нар. „изборни туристи“.

Освен това, ако избирателната активност не надвиши 27 на сто, ДПС може да стане първа сила на изборите за Европейски парламент, смята той.

Синята коалиция би получила подкрепата на 9,24% от гласуващите. Атака може да разчита на гласовете на 8,53 процента. Напред покачва с около половин процентен пункт електоралното си влияние до 6,16 на сто и ако запази този си резултат, ще получи едно място в Европарламента.

РЗС бележи лек ръст и според данните събира вота на 5,45 процента. При Лидер също се отчита ръст - за формацията биха гласували 4,5 на сто. За НДСВ според проучването гласа си биха дали 2,84 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 02.09.22 г.
fallback