fallback

Ще имат ли влияние изборите върху БФБ?

Какъвто и да е резултатът, най-важното е бързо да се състави правителство, категорични са брокерите

08:11 | 03.06.09 г.

Предстоящите изброи за европейски и най-вече национален парламент раждат много прогнози, коментари и спекулации в последните седмици на предизборна обстановка. Дали тези политически събития ще имат значително влияние и върху процесите на Българска фондова борса? Попитахме по темата пазарните експерти.

- Какво отражение очаквате да дадат изборите върху капиталовия пазар?

Тамара Бечева, анализатор в ИП Елана Трейдинг: Не очаквам изборите да окажат съществено влияние върху БФБ, още повече че лятото е период с ниска активност.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал: Смятам, че ще окажат значително влияние. Инвеститорите търсят стабилност и ясни знаци за вземане на адекватни мерки в икономиката от страна на партиите. Не мисля, че има нужда борсовата тематика да бъде широко застъпена в платформите, по-скоро инвеститорите се интересуват от други неща в момента.

Петър Атанасов, инвестиционен консултант в ИП БКК: Въпреки че борсата набра бързо голяма популярност през 2007 г., тя все още не играе толкова голяма роля в живота на масовия българин, даже напротив – в момента масовият българин я възприема като средство за ограбване на хората. Затова не би ме учудил факта, ако борсовата тематика не е така застъпена в платформите на партиите.

Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД: Изборите ще поставят чуждите и някои наши участници в по-предпазлива или изчаквателна позиция. Като цяло местният вот ще влияе в комбинация с новините отвън, но не е задължително БФБ да репликира точно и в същите измерения движенията от чуждите пазари.

Борсовата тематика в платформите е популизъм, който се използва като инструмент, но носи малко активи поради ниското ниво на проникване и малкия брой участници на БФБ. В момента хоризонтът на всички партии е само до изборите.

Другият шокиращ факт е, че валутният борд се ползва като маша, от която може доста да (се) изгорят.

Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД: Очаквам изборите да имат негативно влияние дотолкова, доколкото те биха спрели чуждестранните инвеститори да се появят отново, при положение че принципно те биха го направили.

- Може ли да се каже коя партия би имала ползотворен ефект върху капиталовия пазар, ако състави правителство, или важното е бързо съставяне на работещо правителство, без значение от коя от водещите политически сили?

Тамара Бечева: От значение за капиталовия пазар е наличието на политическа стабилност в страната, тъй като това създава сигурност в инвеститорите.

Владислав Панев: Ползотворен ефект би имало правителство с ясна визия как ще преведе икономиката на България през кризата. Засега не виждаме такава в която и да било от партиите, но има време това да се промени. Невъзможност за съставяне на правителство и служебен кабинет със сигурност не са желаният сценарий от инвеститорите.

Петър Атанасов: Според мен най-важното за една икономика и за привличането на инвеститорски интерес е да има политическа стабилност. Това означава бързо и безпроблемно сформиране на ново правителство, което да следва начертаните вече приоритети за ефективно приобщаване към европейските стандарти на държавно управление и начин на осъществяване на стопанска дейност.

Иво Толев: Определено цветът има значение. С окончателно спрените средства през 2008 г. Брюксел добре показа с кои партии не желае да работи и да разпределят фондовете. Въпросът е как ще реагират на една широка палитра и чуждите участници на БФБ и чиновниците в ЕК. Отблокирането на средствата по различните програми ще повлияе значително, не само на капиталовия пазар.

Петко Вълков: Съставянето на правителство ще има по-голям ефект. Без да се политизира темата, ясно може да се посочи кои партии имат отношение към проблемите на пазара и кои не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 30.08.22 г.
fallback