fallback

Конституционният съд ще разгледа случая с прага от 8% за коалиции

Според внесената жалба повишеният праг нарушава конституционния принцип на политическия плурализъм

12:26 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане по същество искането на 70 народни представители от 40-то Народно събрание за установяване на противоконституционността на текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители, съобщиха от съда.

Според вносителите изискването право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво по пропорционалната система да имат само коалициите получили не по-малко от 8 на сто от действителните гласове в страната и в чужбина нарушава конституционния принцип на политическия плурализъм.

Казва се, че с въвеждането на мажоритарна избирателна система в 31 едномандатни избирателни райони, които съвпадат с многомандатните избирателни райони, се нарушава конституционният принцип. Поддържа се, че чл.115, ал.2 и ал.3, които уреждат заместването на народен представител избран за министър, както и незаемането на мястото в Народното събрание на народен представител с прекратени пълномощия, в случаите когато в листата, от която той е избран няма повече кандидати или, когато са прекратени пълномощията на народен представител избран като независим кандидат са противоконституционни.

Делото е докладвано днес от съдията Васил Гоцев.

Съдът е конституирал, като заинтересувани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет и Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИЗДИ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 20.08.22 г.
fallback