fallback

Иван Костов: Бюджетът ще завърши с 5-6 млрд. лв. дефицит

МВФ няма да отпусне безусловен кредит на това правителство, показват източници на лидера на ДСБ

09:32 | 29.04.09 г.

Иван Костов. Снимка: ДСБ

В момента бюджетът се движи с 1,15 млрд. лв. дефицит, а за цялата година се очаква да е 2 до 5 млрд. лв., което заедно с 2-та млрд. лв. от ЕС, които няма да дойдат, се очертават 5-6 млрд. лв. бюджетен дефицит за 2009 г. Това заяви Иван Костов, лидер на ДСБ, на среща с икономическите журналисти, организирана от клуб ААА.

„Това ще е неконтролируем дефицит и ще означава, че правителството не управлява страната. В момента кабинетът закрепва положението и истинската икономическа криза вероятно ще се разрази през второто полугодие“, смята Костов.

МВФ няма да отпусне безусловен кредит на това правителство, какъвто е случаят с Полша или Мексико и искането на правителството Станишев, гласят информации от източници на лидера на ДСБ. Според Костов МВФ ще постави изискване за реформи и орязване на разходи, за да отпусне кредит.

Може да се използва ниската инфлация, причинена от кризата, за да се влезе в ЕРМ2 и в еврозоната, смята Костов. Да не забравяме, че ЕЦБ ще изкупи левови депозити за 8-9 млрд. евро, което ще е силно положителен ефект. При едностранна евроизация БНБ трябва да се раздели с резервите си, за да покрие депозитите, което е немислимо, заяви Костов, като уточни, че и в момента има паралелни лев и евро, но това не е решение.

При присъединяването към еврозоната търговските ни дефицити няма да бъдат такъв проблем, защото няма да застрашават паричната система, уточни Костов.

ЕЦБ не би могла да отлага приемането ни в ЕРМ2, ако изпълняваме условията, защото имаме договор за присъединяването към ЕС.

„Не ми говорете за руски кредити и АЕЦ Белене, когато ЕИБ и ЕБВР могат да ни финансират при ниски лихви, а еврофондовете са измислени специално за нас, но до момента са усвоени едва 0,35% от тях“, каза още лидерът на ДСБ.

Костов одобрява мерките на Мартин Димитров за закриване на министерствата на бедствията и авариите, административната реформа и евроминистерството. Според него трима души отговарят за европейските въпроси в момента, като нито един проблем не е решен със създаването на администрация, напротив.

Костов разчита и на електронно правителство и на обявяването на всички кандидатстващи за европари проекти в интернет. Лидера на ДСБ иска и парламентарните комисии за корупция, еврофондове и други да са в ръцете на опозицията, като това да се приеме със закон, за да има ефективна сила, която да алармира за злоупотреби, преди Еврокомисията.

„Излязох навреме от борсовите си инвестиции, но запазих такива в доброволен пенсионен фонд и отчитам загуби, но се надявам до настъпване на момента за ползването на тези спестявания да са регистрирали адекватна доходност“, сподели Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 08.09.22 г.
fallback