fallback

Парламентарно представените партии ще могат да купят централите си

Продажбата ще се извършва по пазарна цена, определена от независим оценител, която не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, като от нея се приспадат подобренията, направени от партията, която до продажбата е била наемател на имота

10:08 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Партиите, представени в националния и в европейския парламент, ще могат да закупят централите си, реши парламентът с приемането на второ четене на промените в Закона за държавната собственост.

Продажбата на имот - частна държавна собственост, трябва да стане по решение на Министерския съвет без търг, в случай че партията отговаря едновременно на следните условия: настанена е в имот - частна държавна собственост, по реда на Закона за политическите партии; участвала е самостоятелно или в коалиция в избори за Народно събрание; представена е в парламента самостоятелно или в коалиция на основание изборни резултати.

Продажбата ще се извършва по пазарна цена, определена от независим оценител, която не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, като от нея се приспадат подобренията, направени от партията, която до продажбата е била наемател на имота.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза в пленарна зала, че ДСБ е гласувала против измененията, защото смятат за нередно партии да придобиват собственост заради участието си във властта. По думите му това е конфликт на интереси.

Иван Сотиров (ОДС) обвини управляващите, че се опитват да си купят на безценица партийните сгради. Откажете се от това нахалство, достатъчно ограбихте, за да си правите и такива предизборни подаръци, коментира той.

В кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова заяви, че ДСБ ще поиска от президента Георги Първанов да наложи вето върху закона и да го върне за преразглеждане в Народното събрание. Нормално е да поискаме вето, според мен има всички основания и да бъде атакуван пред Конституционния съд, коментира тя, цитирана от БТА. По думите й президентът не може да подмине промените „с мълчание и разбиране към партийните другари“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 04.09.22 г.
fallback