fallback

Въвеждат експериментално електронно гласуване

Има предложение гласуването да става с електронен подпис

10:15 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въвежда се възможност за експериментално гласуване по електронен път с автоматизирани системи. Условията и реда за електронното гласуване ще се определя от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това решиха депутатите, които гласуват на второ четене промени в Закона за избиране на народни представители.

Независимият народен представител Светослав Спасов, който е вносител на предложението, обясни, че предлага да се гласува с електронен подпис. Идеята е да се повиши избирателната активност сред младите хора и гражданите, които са в чужбина. Те могат да гласуват от плажа, от връх Мусала и дори от пустинята Сахара, отбеляза той.

Според Спасов първоначално електронното гласуване трябва да бъде въведено в контролирана среда в рамките на секционните избирателни комисии. Освен бюлетините за гласуване, трябва да бъде поставена и автоматизирана система, а избирателят да гласува с магнитна карта за гласуване и с електронен показалец, обясни още той.

Депутатите отхвърлиха въвеждане на регионални преброителни центрове за изборите за национален парламент. Предложението беше на Елиана Масева и Екатерина Михайлова от ДСБ. Не беше подкрепена и идеята на НДСВ изборите да се проведат в работен ден, който да се обяви за неработен.

В консултациите за състава на ЦИК ще участват парламентарно представените партии и коалиции, както и тези, които са представени в Европейския парламент. Предложението на независимия депутат Лъчезар Иванов ще позволи ГЕРБ да има свой представител в ЦИК и съответно в районните и секционни избирателни комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 28.08.22 г.
fallback