fallback

Туризмът – българският „петрол“?

Природните дадености и положението на България се сочат от политиците като шанс за бурно развитие на страната ни

10:21 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Политическите партии в България гледат на туризма като на основен коз за постигане на икономически ръст на страната. По аналогия с черното злато, което е основен двигател на възхода и развитието на арабските държави, политиците направиха опит да очертаят предимството на нашата страна, което да ни изведе до засилен растеж.

Представителите на шест от водещите сили в политическия живот на България посочиха туризма като основна област, която да доведе до повишаване на благосъстоянието в страната. Това се случи в рамките на поредния дебат от инициативата „Изпити, Изводи, Избори 2009“, която се организира от Българска стопанска камара с партньорството на Investor.bg.

На форума участие взеха представители на БСП, ГЕРБ, ДСБ, Движение Напред, НДСВ и СДС. Към дискусията отказаха да се присъединят представители на други две основни сили от политическия спектър – Атака и ДПС.

Важен момент от срещата е още това, че наред с определянето на туризма като водещ отрасъл, политиците от всички участващи партии посочиха инвестициите в инфраструктура като основен фактор за развитието на туризма.

По-конкретни в своите предложения бяха представителите на ДСБ и СДС, като тъмносините се обявиха за мощна реклама на балнеологията и екотуризма и наблегнаха на използването на подземните богатства и минералните и геотермалните извори. Представителят на СДС пък призова за ускоряване концесионирането на инфраструктурни обекти с цел подпомагане на туризма.

НДСВ призова за изграждане на цялостна национална мрежа за разпространение на широколентов високоскоростен интернет. Така наред с туризма страната ни ще може да развива и т.нар. икономика на знанието, която да доведе до създаване на продукти с висока добавена стойност.

От Движение Напред пък призоваха за въвеждането на мерки за увеличение на приходите от туризъм, транзитни такси и енергийни ресурси като цяло. Според вижданията на движението политиката трябва да е съсредоточена именно в тази насока с оглед природните дадености на страната и качествените традиционни продукти, които произвеждаме.

Представителят на ГЕРБ на събитието поискаха цялостна реформа в горския сектор, основана на децентрализация и завишен контрол. По този начин според него може да се стигне до превръщането на селското и горско стопанство в „петрола“ за страната ни.

Най-щедри на приоритети, но и най-бедни на предложения за тяхното осъществяване, бяха от БСП. Те очертаха като български „петрол“ секторите на туризма, екологията и селското стопанство и като средство за разработването им посочиха единствено развитието на селските райони и инвестициите в инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 04.09.22 г.
fallback