fallback

Партиите искат премахване на корупцията и намаляване на осигуровките

Сред главните цели на кандидатите за властта са намаляване на осигуровките, подобряване на инфраструктурата и изкореняване на корупцията

09:50 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Политическите сили в България се обединяват около идеята, че бизнес средата у нас се нуждае от сериозна реформа. По време на поредния дебат от инициативата „Изпити, Изводи, Избори 2009“, организирана от Българска стопанска камара с медийното партньорство на Investor.bg, стана ясно, че именно средата е сред основните проблеми пред бизнеса у нас.

На въпрос на Investor.bg относно трите водещи приоритета на участващите в дебата общо шест партии и движения – БСП, ГЕРБ, ДСБ, движение Напред, НДСВ и СДС, повечето от политиците посочиха сред основните си цели промяна на данъчно-осигурителната среда и призоваха за понижение на вноските за социално и здравно осигуряване.

Всички от участващите партии посочиха корупцията на всички етажи като основна пречка за развитието на страната и се обявиха за изкореняване на корупционните практики. За пореден път обаче политиците не предложиха детайли относно мерките, по които това би могло да се случи.

Отделните партии все пак се различаваха в нюансите на своите предложения и залагат различни водещи приоритети в своите платформи. Позицията на движение Напред е, че е жизнено необходимо въвеждането на свободно договаряне на заплатите между бизнеса и работниците. Освен това те призовават за преотстъпване на 50% от корпоративния данък на онези фирми, които влагат инвестиции в образование и наука, както и за намаляване на бюрокрацията и регулаторните режими.

Според НДСВ в условията на криза могат да бъдат направени малко неща, които да имат непосредствен ефект. Това са намаляване на осигуровките и свиване на държавните разходи. Сред приоритетите на жълтите са още намаляване на преразпределението на брутния вътрешен продукт чрез бюджета и намаляване на регулаторните режими.

Тъмносините от ДСБ са на мнение, че преди всичко трябва да се работи за нормализиране на икономическата среда с цел да се стигне до отсъствие на корупция и политическа намеса при разпределение на публичните финанси. Те смятат, че е необходимо още намаляване на административните разходи и администрацията, както и намаляване на осигуровките.

Коалиционният партньор за предстоящите избори на ДСБ – СДС, изложи три основни принципа на своята политика – това са „ниско облагане, добра инфраструктура, малко правителство“. В тази насока може да се направят както административни промени и преструктуриране на министерства, така и понижаване на някои данъци.

От ГЕРБ също се обявиха за понижаване на осигурителната тежест и призоваха за съсредоточаване в областта на туризма и земеделието като приоритетни насоки. Подобни са и вижданията на БСП, които освен на туризма и земеделието, разчитат и на запазване на финансовата стабилност и изграждането на инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
fallback