fallback

Само България още не е определила дата за евровота

Второто четене на Закона за избори за Европейски парламент у нас ще се проведе през следващата седмица

15:26 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

България остана единствената страна от Европейския съюз, която все още не е определила дата за провеждане на изборите за Европейски парламент, след като вчера унгарският президент Ласло Шойом насрочи евровота за 7 юни, съобщи портал Европа.

Второто четене на Закона за избори за Европейски парламент у нас ще се проведе през следващата седмица. С приемането на закона ще се уточнят и подробностите, свързани с начина, по който ще могат да гласуват българските граждани, намиращи се на територията на други държави членки на ЕС – те ще могат да избират дали да гласуват за тамошните кандидати за евродепутати или за българските листи.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат в периода 4 – 7 юни 2009 г. Всяка държава членка избира точната дата на национално ниво. Резултатите от гласуването обаче не могат да бъдат обявявани до вечерта на 7 юни.

На 4 юни е вотът във Великобритания и Холандия, на 5 юни - в Ирландия, а на 6 юни ще гласуват в Латвия, Кипър, Малта и Словакия. В Чехия изборите ще бъдат проведени на 5 и 6 юни, а в Италия – на 6 и 7 юни. На 7 юни ще гласуват гражданите в Австрия , Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Литва, Люксембург, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Швеция, Унгария, Полша и Румъния.

България проведе първите си европейски избори на 20 май 2007 г., като избирателната активност беше 29,22%. Изборите се проведоха по пропорционална система с национални листи на политически партии, коалиции и независими кандидати. Територията на страната представляваше един многомандатен избирателен район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
fallback