fallback

Разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката предлагат партии

Партиите са единни, че е нужна по-нататъшна либерализация на енергийния пазар, но искат и запазване на ниските регулирани цени за бита

17:17 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сегашното Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) би работило по-добре, ако основните му функции – в областта на икономиката и на енергетиката - се обособят в две отделни министерства (или министерство и държавна агенция), смятат от СДС, ДСБ, ГЕРБ, Движение „Напред”.

Представители на посочените политически сили изказаха това становище по време на политически дебат по въпросите на енергетиката, чийто медиен партньор е Investor.bg.

Милен Велчев от НДСВ не даде категорично мнение по въпроса, посочвайки, че ако има разделяне на функциите на МИЕ при следващото правителство, то водеща би трябвало да е необходимостта от поделянето на многото работа, извършвана от сегашното министерството.

Изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков, представляващ БСП по време на днешния дебат, изтъкна, че вероятно е необходимо по-добро прецизиране на функциите и задълженията при работата на МИЕ, но разделяне на министерството на две отделни ведомства не се налага.

Представителите на всички участващи в дебата политически сили се обединиха около становището, че е необходима по-нататъшна либерализация на енергийния пазар в страната - което иска и ЕК, като в една или друга степен се запазят по-ниските регулирани цени на електроенергията и парното за битовите абонати.

Относно срока за създаването изцяло на електроенергийна борса у нас, от БСП и НДСВ го определиха за 2010/11 г., докато останалите участници в дебата отбелязаха, че е реалистично борсата да заработи на пълен капацитет през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 07.09.22 г.
fallback