fallback

ГЕРБ: Не си плащаш парното, влизаш в затвора

Политическите сили се обединиха около становището, че ще е добре наказанията при кражба на ток да се увеличат

16:19 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Неплащането на сметките за парно би трябвало да се инкриминира, т.е. да се тълкува като престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и за него да се носи наказателна отговорност (включително влизане в затвора), е мнението на представителя на ГЕРБ и член на Европейския парламент Владимир Уручев, изказано по време на политически дебат по въпросите за енергетиката, чийто медиен партньор е Investor.bg.

Уручев сам нарече въпросната мярка „непопулярна”, но по думите му тя ще спомогне за повишаване събираемостта на сметките от абонатите.

Представителите на другите политически сили, участващи в дебата, не се присъединиха към това становище. Таско Ерменков от БСП, който е изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, посочи, че за събираемостта на сметките ще помогне изнасянето на топломерите извън жилищата на гражданите, а по думите му, цената на парното би трябвало да бъде „пазарно ориентирана и социално поносима”.

Бившият министър на финансите от НДСВ Милен Велчев изрази виждането, че приватизацията на столичната Топлофикация ще реши до голяма степен проблемите на дружеството, включително събираемостта на сметките, затова тя трябва да се ускори. От СДС и Движение „Напред” смятат по въпроса, че е необходимо да се увеличи делът на когенерационното производство (комбинирано производство на топлоенергия и електричество) при топлофикациите в страната.

Всички политически сили, участващи в дебата (БСП, НДСВ, ГЕРБ, СДС, ДСБ, „Напред”), се обединиха около становището, че ще е добре да се промени нормативната база, свързана с наказанията при кражба на ток, т.е. те да се увеличат. Посочените политически сили, с изключение на ДСБ, са склонни на аварийните автомобили на електроенергийните дружества да бъде даден специален статут (като например на колите на „Пожарната” и „Бърза помощ”), когато пътуват за отстраняване на авария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 26.08.22 г.
fallback