fallback

Регионални преброителни центрове помогат срещу купуването на гласове

Създаването на преброителни центрове се препоръчва в случаите на натрупване на проблеми с администрирането на изборния ден

16:40 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Създаването на регионални преброителни центрове може да помогне срещу купуването на гласове на предстоящите избори за 41-во Народно събрание и за Европейски парламент. Това стана ясно на проведената днес дискусия на тема „За и против регионалните преброителни центрове”, организирана от Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор.

Създаването на преброителни центрове е универсална мярка, която се препоръчва от експертите в случаите на натрупване на проблеми с администрирането на изборния ден, независимо от това каква е избирателната система. Експлозивното развитие на разнообразни практики на купуване на гласове и контролирано гласоподаване у нас може да бъде превантивно обезсмислено, като се промени начинът на администриране на изборния ден и бюлетините се преброяват в преброителни центрове.

Освен това така се премахва възможността да бъде проследяван индивидуалния и колективния избор. Обезсмисля се съществуването на посредници, които разпределят финансови потоци и получават материални или други блага на основата на постигането на определени изборни резултати.

По време на дискусията е била направена демонстрация на идеята за преброяване на бюлетините в регионалните преброителни центрове. За първи път е показана нов вид урна със сигурна система за защита на изборните бюлетини – специални пластмасови контейнери с пластмасови пломби за еднократна употреба и скрити уникални номера, които да заменят сегашните прозрачни урни. Сигурността на контейнера е практически абсолютно гарантирана, а подмяната на пломбите е невъзможна, се казва в съобщението на коалицията.

В края на изминалата година девет неправителствени организации, обединени в Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор, стартираха инициатива срещу купуването на гласове в предстоящия вот. В коалицията са Асоциация “Прозрачност без граници”, Институт “Отворено общество”, Българско училище за политика, Европейски институт, „Зелени Балкани”, Институт за пазарна икономика, Фондация за реформа в местното самоуправление, Център за икономическо развитие и Център за либерални стратегии.

На 21 януари 2009 г. коалицията изработи Обществен догвор за произвеждането на свободни и демократични избори, който бе подписан от 18 политически партии и над 30 неправителствени организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
fallback