fallback

СДС и ДСБ се събраха предизборно, ГЕРБ има подкрепата от 27 на сто

Сините се обединяват, четири партии твърдо в 41-ви парламент

17:10 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ако изборите бяха днес, в парламента със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС и СДС, много вероятно е парламентарно представителство и на ДСБ, Движение "Напред" и НДСВ. Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 19 до 27 февруари сред 1000 души.

Общо 26,8 на сто от анкетираните заявяват намерение да гласуват за ГЕРБ, 17,7 на сто - за БСП, 9,1 процента - за "Атака", 7,5 на сто - за ДПС. 3,1% ще подкрeпят СДС, ако вотът беше сега, 2,2 на сто - ДСБ, 2% - "Напред", 1,4 на сто – НДСВ. Един процент биха дали гласа си за партия "Ред, законност и справедливост".

23% няма да гласуват, според данните.

Десните избиратели вече предпочитат широка дясна коалиция, вместо обединение между ДСБ и СДС. Вероятността за такава става все по-голяма, след като днес Националния съвет на СДС одобри влизането в предизборна коалиция с тъмносините. Ръководството на ДСБ пък упълномощи своя лидер Иван Костов да подпише споразумение със СДС.

Двете най-харесвани формули за участие в изборите според симпатизантите на СДС са коалиция с ГЕРБ или с ДСБ, докато за електората на ДСБ най-приемливите коалиции са или обединение със СДС, или широка дясна коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 07.09.22 г.
fallback