fallback

Предлагат да избираме рисковия профил на пенсионните си осигуровки

Малко от изказаните мнения от партиите за социалната политика съдържат конкретика, всички се обявяват за промени в трудовото законодателство

11:42 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Да се направят промени в пенсионната система, които да позволят на осигурените лица да избират вида на своя инвестиционен портфейл, като същевременно се даде възможност на пенсионните фондове да увеличат дела на дълговите инвестиции. Това предложиха от левицата на втората предизборна среща „Изпити, Изводи, Избори“, организирана от Българската стопанска камара (БСК) с медиен партньор Investor.bg.

По-конкретно предложението на БСП предвижда осигурените лица сами да избират рисковия профил на своя инвестиционен портфейл, като преценят дали да внасят осигуровките си във фонд, който инвестира агресивно предимно в акции и съответно рискът при него е по-голям, или да изберат по-консервативен фонд, при който делът на инвестициите в дългови инструменти и инструменти на паричния пазар е най-голям при ниски нива на риск. Тези, които имат умерена склонност към риск, ще могат да се насочат към балансиран фонд.

От движение „Напред“ също предвиждат промени в пенсионната система, които да позволят средствата от Сребърния фонд да се инвестират на българския капиталов пазар. НДСВ пък смята за необходимо увеличението на дела на инфраструктурните инвестиции на пенсионните фондове.

Представителите на всички партии, присъствали на срещата, се обявиха за промени в трудовото законодателство, които да стимулират бизнеса, заетостта и борбата със сивата икономика. Малко от изказаните мнения обаче съдържаха конкретика и ясни стъпки за постигане на тези цели.

За намаляване на осигурителната тежест се обявиха от НДСВ, ГЕРБ, ДСБ и СДС. Според заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров от левицата пък осигурителните вноски трябва да се запазят на сегашните си нива, за да се гарантира финансовата стабилност на Националния осигурителен институт (НОИ).

От НДСВ предлагат още да се увеличи размерът на получаваните средства от работната заплата при майчинство до 100 на сто от 90-те процента, на които беше наскоро вдигнат този дял.

От ДПС посочиха, че ще насочат своите усилия към материално подпомагане на социално нуждаещите се чрез диференциране в зависимост от доходите и ще направят промени в Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
fallback