fallback

Ще гласуваме на различни дати за европарламент и за Народно събрание

На първо четене депутатите гласуваха против промените в конституцията, целящи избори в един ден

10:20 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът отхвърли днес на първо четене промени в конституцията, целящи провеждането в един ден на избори за Народно събрание, за органи на местното самоуправление и за депутати в Европейския парламент, в случаите, когато мандатите им изтичат в период до три месеца.

„За" промените гласуваха 79 депутати, „против" - 101, девет са въздържалите се. По закон, за да бъде прието предложение за конституционни промени на първо четене, трябваше да го подкрепят поне три четвърти от народните представители.

Обсъждането на промените, внесени от НДСВ, беше проведено вчера от парламента. Още тогава стана ясно, че депутатите от Коалиция за България и ДПС ще гласуват „против”.

Предлаганите промени, които няма да се състоят, предвиждаха още отпадането на изречението от Конституцията, което обявява за недействително обвързването на народния представител със задължителния мандат. Това се отнася за случаи, когато депутат, избран като кандидат на една политическа сила, след влизането си в парламента се обявява за независим или смени парламентарната си група, което според вносителите води до подмяна на вота на избирателя и затова трябва да отпадне като възможност.

С друг параграф от отхвърлените вече промени се разширяваха хипотезите на предсрочно прекратяване на мандата на народен представител, като акцентът се измества не на фактическа невъзможност да се упражняват правомощията, а моралната несъвместимост народен представител да е осъден за умишлено престъпление и същевременно да е представител на народа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 03.09.22 г.
fallback