fallback

НДСВ: Предпазно споразумение с МВФ вместо едностранна евроизация

Икономическите експерти на НДСВ предлагат минимален дял в корпоративни ценни книжа за пенсионните фондове

10:44 | 29.01.09 г.

На България е нужно предпазно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за 3-4 млрд. лв., което ще послужи за мост до влизането ни във валутния механизъм ERM и впоследствие в еврозоната, а не едностранна евроизация, каза икономистът на НДСВ Красимир Катев по време на среща с журналисти, организирана от Клуб ААА. Така ще се „вържат“ и ръцете на следващите правителства и ще се предотвратят рисковете от големи харчове и нарушаване стабилността на макросредата, каза още Катев.

По думите му в момента няма опасност за валутния борд, но в по-дългосрочен план опасности има. „Има тенденции, които ако бъдат наложени във времето, генерират риск за него, ако не бъдат взети мерки. Достатъчни са три години с по 4 млрд. евро дупка в платежния баланс“, уточни Катев.

„Има нестихващ интерес към Топлофикация София от реномирани инвеститори, което вероятно щеше да доведе до добра приватизационна цена и решаване на проблеми в дружеството, които досега не бяха решени. За съжаление приватизацията отпадна като възможност“, отговори Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и експерт на НДСВ на въпрос на Investor.bg, дали НДСВ одобрява субсидията от 240 млн. лв. за столичната топлофикация.

„НДСВ не одобрява тази субсидия и съществува опасност загубите на столичната топлофикация да бъдат прехвърлени към други дружества от енергийния холдинг, част от който ще стане“, уточни Николов.

„Ако не бяхме в коалицията, със сигурност нямаше да се приеме плоският данък, а политиката щеше да се изроди в държавен капитализъм“, заяви министърът на държавната администрация Николай Василев. „Нямате представа колко е тежко да ходиш като пъдар в Министерски съвет, за да не се правят глупости”, сподели Василев.

Като такива той посочи предложението за изграждането на голф игрища без конкурс, по списък, „изготвен от някой някъде“.

Според Николай Николов, бивш зам.-министър на транспорта, проблемът на голф игрищата е по-скоро липсата на кадри в туризма въобще, „след като добрите специалисти заминаха в чужбина и това е по-важният проблем, за който държавата трябва да се погрижи“.

Пенсионните фондове би трябвало да инвестират повече в капиталови ценни книжа, особено при текущите цени, като се разреши увеличаване на дела на тези инструменти в портфейла им и се въведе минимум от например 10% за инвестиции в капиталови ценни книжа, споделиха Николай Василев и Красимир Катев предложението на НДСВ. Разбира се, пенсионните фондове трябва да имат право да влагат средствата и в чужди ценни книжа, както е и в момента, уточниха експертите на НДСВ.

Според Милен Велчев държавата трудно може да влияе на увеличението на частния външен дълг в условията на една пазарна икономика, но НДСВ имало списък с мерки за това, включително замразяване на пенсиите и заплатите в държавния сектор. Фактът, че са спестени 10% от бюджета за края на годината, е адекватна мярка за защита на бюджета в условията на несигурност, уточни Велчев. Според Красимир Катев пенсиите трябва да се индексират не с инфлацията, а с ръста на производителността, който е 2% за последните години, спрямо 100% ръст на инфлацията.

„Валутният борд е приоритет номер 1 за нас. За нас той е неотменим“, уточни Николай Василев. Ако той падне, ще бъдат създадени много по-големи проблеми спрямо решените с отпадането му, затова сме твърдо зад него. В момента сме по-далеч от еврозоната отколкото през 2005 г., когато приключи нашият мандат, тъй като през 2007 г. правителството наду инфлацията чрез увеличението на пенсиите и други мерки, уточни Василев.

Като успех на НДСВ се посочи намаляването на държавната администрация с 40 000 души в ресорите с министри от НДСВ, а именно на държавната администрация (със 17 хил. души), на образованието (с 15 хил. души) и на отбраната (с 4-5 хил. души).

Според Красимир Катев ръстът на БВП за 2009 г. ще бъде около 1-2%, максимум 2,5%, като надеждата е да не отчетем спад. Само спирането на чуждите инвестиции в недвижимите имоти намалявало БВП с 4% с течение на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 31.08.22 г.
fallback