fallback

Политически активни са около 25% от българите

Пасивният електорат е около 30 на сто, като голяма част от него включва средната класа, която има месечни доходи от около 1600 лева

13:36 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Около 20-25 на сто от българите, или около 1 400 000 души, са политически активни - четат вестници и следят политически предавания и биха гласували, дори ако изборите са през нощта или например във вторник, казват от социологическа агенция „Галъп“.

Пасивният електорат е около 30 на сто, като голяма част от него включва средната класа, която има месечни доходи от около 1600 лева. Тези хора са предимно софиянци, богати са и не се интересуват от изборите, заявиха социолозите.

В отговор на въпрос за протестен вот, бе даден пример с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като гласуването за неговата партия се смятало за нещо като протестен вот, защото не е парламентарно представена. Целият вот за лидера на „Атака“ Волен Сидеров също се смята за изцяло протестен.

Запитани дали може да се стигне до предсрочни избори, социолозите отговориха, че технологичното време за такива избори вече е малко.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 19.08.22 г.
fallback