fallback

18 партии се подписаха срещу купуването на гласове

Условно присъединили се са БСП, ДПС и Коалиция „Напред”, на подписването не е присъствал представител на „Атака“

17:12 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

На официалното подписване на Обществения договор за произвеждането на свободни и демократични избори днес присъстваха представителите на 18 парламентарно представени партии и коалиции, както и политически партии, представени в Европейския парламент, като 12 от тях подписаха договора без възражение, съобщиха от асоциация “Прозрачност без граници”.

Условно присъединили се са БСП, ДПС и Коалиция „Напред”.

Едно от основните възражения беше срещу предложението за въвеждане на регионални преброителни центрове.

На подписването не е присъствал представител на „Атака“.

С документа се цели ангажиране на политическите партии с прилагането на мерки срещу купуването на гласове и с провеждането на предизборните кампании за избор на народни представители и избор на представители на България в Европейския парламент в съответствие със стандартите за прозрачност, публичност и отчетност.

Подписването на Обществения договор ще бъде последвано от граждански мониторинг върху изпълнението на ангажиментите, поети от политическите партии, се казва в съобщението.

Инициативата е на девет неправителствени организации, създали Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор – Асоциация “Прозрачност без граници”, Институт “Отворено общество”, Българско училище за политика, Европейски институт, Зелени Балкани, Институт за пазарна икономика, Фондация за реформа в местното самоуправление, Център за икономическо развитие и Център за либерални стратегии.

Към настоящия момент в Гражданската коалиция са се включили още над 20 неправителствени организации от цялата страна, които подкрепят инициативата.

Коалицията ще проведе широка разяснителна кампания сред българските граждани за техните права и отговорности като гласоподаватели и ще осъществи мониторинг на изпълнението на Обществения договор, се подчертава в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 06.09.22 г.
fallback