fallback

Партиите се подписват, че няма да купуват гласове на предстоящите избори

Сред предложенията, включени в документа, под който ще се подишат политиците, е 5 години затвор за купуване на гласове

13:31 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Обществен договор за провеждането на свободен и демократичен избор в България ще бъде подписан в сряда в София.

До момента участие във форума, на който ще бъде подписан Обществения договор, са заявили 15 партии, съобщиха организаторите от асоциация „Прозрачност без граници“.

Договорът предвижда прилагане на законови, административни и организационни мерки срещу купуването на гласове, както и предложения за осъществяването на по-ефективен контрол върху финансирането на предизборни кампании.

Очаква се на събитието да присъстват лидерите на парламентарно представените партии и коалиции, както и политическите организации, представени в Европейския парламент.

Предложенията, под които политиците ще се подпишат, включват санкция от над пет години затвор при купуването на гласове, осигуряване на възможност МВР и Прокуратурата да се самосезират по сигнали на граждани и материали от медиите (не само по сигнали на кандидати) във връзка с купуването и продаването на избирателни гласове и с оспорването им в съда, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и др.

За тези партии, които не представят отчети за дейността си, пък са предвидени санкции като анулиране на изборния резултат и глоба и лишаване от държавната субсидия за политическа партия. Предлага си и наказание от глоба или лишаване от свобода до три години за лице, което фалшифицира данни или пропусне да заяви данни във финансовия отчет на партията с цел да прикрие произхода или предназначението на получени дарения.

По отношение на финансирането на предизборните кампании от асоциацията искат да се създаде публичен регистър на дарителите с възможност за контрол в реално време. Партиите да депозират отчет за финансирането на кампанията най-късно в навечерието на предизборния ден, дарения на стойност над една минимална месечна заплата да се правят само по банков път, задължение за назначаване на финансов пълномощник за всяка предизборна кампания – това са част от останалите препоръки в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 08.09.22 г.
fallback