fallback

Орешарски: Да се възползваме от финансовата криза

Според финансовия министър кризата ще даде възможност за отсяване на неефективност; вниманието трябва да е насочено към реалния сектор

13:13 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Трябва да запазим възможността да се възползваме от финансовата криза. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на откритото заседание на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ относно бюджет 2009.

Министър Орешарски допълни, че кризата е „възможности и отсяване на неефективност“.

Трябва да насочим още по-голямо внимание към последиците от кризата върху реалния сектор, отбеляза той, цитиран от БТА.

По думите му това е така, защото намаляването на чуждите инвестиции и намаляването на експортните възможности ще доведе до по-ниска стопанска активност и икономически растеж.

Според заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев бюджетът за следващата година е резултат от един разумен и плодотворен компромис. Той посочи, че финансовата стабилност трябва да е още по-голям приоритет в този бюджет с оглед на кризата.

По думите му в него са заложени необходимите буфери и „каквито и катаклизми да се случат, ефектът върху приходите в бюджета няма да е толкова голям“. Миналата седмица в интервю за Investor.bg Велчев прогнозира, че кризата ще доведе до фалити в реалната икономика, като сред най-тежко засегнатите ще бъдат секторите на строителството и недвижимите имоти, а също така производителите на дълготрайни капиталови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 30.08.22 г.
fallback