fallback

Орешарски: Притесняваме се повече за реалния сектор, не за финансовия

Притесненията на правителството са свързани и с намаляването на размера на преките чуждестранни инвестиции

15:18 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Модерните деривативни инструменти не са характерни за България, така че се притесняваме не толкова за финансовата стабилност на страната в условията на криза, а за реалния сектор. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски при официалното внасяне днес в Народното събрание на бюджета за 2009 г.

Орешарски уточни, че притесненията на правителството са свързани и с намаляването на размера на преките чуждестранни инвестиции и евентуалния отлив от кредитиране.

Той посочи, че министерството в последния момент е направило корекции в бюджета във връзка с финансовата криза, така че да бъдат предвидени буфери и „така ще сме много по-спокойни в един външен свят с немного ясни и прогнозируеми ефекти върху българската икономика“.

Като пример за проекти финансовият министър посочи намаляването на прогнозата за икономическия ръст спрямо първоначалната. По думите му държавният бюджет, както и внесеният пакет икономически мерки за ограничаването на последствията от кризата, ще успеят да минимализират ефектите от кризата в страната.

Орешарски посочи още, че като цяло бюджетът продължава предишните политики на намаляване на осигурителната тежест, на подобряване на бизнес средата и добра социална защита за гражданите. Той си пожела да успеем да изпълним бюджета за 2009 г. в предвидените параметри и „да не се натъкваме на неприятни изненади“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 05.09.22 г.
fallback