fallback

Държавни инвестиции и наливане на ликвидност - буферите в бюджета за 2009

Според финансовия министър положителният ефект от кризата е, че ще се охлади икономиката, за която напоследък се наблюдават симптоми на прегряване

15:29 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Едва ли е имало по-труден момент за проектиране на макрорамката на икономиката от сегашния“, заяви на конференция днес министърът на финансите на България Пламен Орешарски.

Това по думите му е накарало правителството да подходи умерено при прогнозите си за поведението на българската икономика и да разработи по-консервативен вариант за държавния бюджет.

Същевременно са предвидени и буфери в бюджета, които да помогнат за преодоляване на трудностите от глобалната криза, каза Орешарски.

Буферите са оставени в случай на по-негативно от очакваното поведение на икономиката, като част от тях са свързани със засилена инвестиционна програма, която да противостои на евентуално свиване на чуждото кредитиране.

Друг буфер са т. нар. задбалансови мерки, които според министъра са свързани с наливането на ликвидност в икономиката и то най-вече чрез Банката за развитие. Нейните функции ще бъдат да се насърчат инвестициите в малкия и среден бизнес, като всички средства, които бъдат налети в банката, ще преминат през търговските банки. Като цяло Банката за развитие няма да се явява конкурент на търговските банки, а кредитирането ще се извършва чрез кредитни линии, което Орешарски определя като най-добрата мярка за повишаване на ликвидността.

Правителството предвижда и стартирането на инициативи, които в бъдеще да се превърнат в инвестиции. Като такива Орешарски посочи разкриването на бизнес парковете и инвестирането в изграждане на хидромелиорации.

Като положителни ефекти от кризата Орешарски посочи това, че икономиката ни има нужда от охлаждане, тъй като напоследък у нас се наблюдавали симптоми на прегряване. Хубавата новина за България според министъра е това, че заложените параметри на бюджета могат да се изменят в пакет – например при проблем с чуждестранните инвестиции може да се очакват и по-малки търговски дисбаланси.

Освен това кризата дава шанс за смяна на регулаторната рамка и режими (както в централната, така и в местната власт) и промяна на административния климат за бизнеса, смята Орешарски.

Според него ще бъде лошо, ако банките спрат да кредитират, но „трябва да се признае, че критериите на банките бяха доста снижени, което позволяваше на всякакви инвестиции да преминат филтрите им“. Кризата би могла да подпомогне преструктурирането на икономиката и начина, по който се извършва кредитирането у нас, добави министърът.

В изложението си той припомни основните моменти от одобрения снощи проектобюджет за следващата година, според който се очаква икономиката да нарасне с 4,7% със запазен диапазон за изменения и в положителна, и в отрицателна насока. Очаква се бюджетният излишък да възлезе на 3 на сто, а инфлацията е прогнозирана на ниво около 5,4 на сто в края на 2009 година. Преките чуждестранни инвестиции са заложени при ниво от над 5 млрд. евро, а дефицитът по текущата сметка се очаква да е 22 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 11.09.22 г.
fallback