fallback

Предлагат размера на авансовите плащания по европроектите да стигне до 40%

Към момента авансовите плащания по европрпоекти са в рамките на 10-30% от стойността на проекта

15:25 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Максималният размер на авансовите плащания по одобрените проекти по оперативните програми (ОП) да достигне 40%, предлага министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, стана ясно на пресконференция днес. 

Дончев посочи, че неговото предложение, което трябва да се утвърди от Министерски съвет заедно с други предложения във връзка с усвояването на евросредства, дори надминава исканията на общините, които като бенефициенти предлагат сумата да достигне 35%. Към момента авансовите плащания по европроекти са в рамките на 10-30% от стойността на проекта.

Друго предложение на министъра, който заема този пост от малко повече от месец, е да се определи краен срок от 2 месеца за потвърждаване на направените разходи за реализиране на европроекти (или междинни фази при инфраструктурните проекти) по всички оперативни програми, което съответно ще ускори процеса и на разплащането. Към момента има проекти, при които потвърждаването и разплащането понякога се бавят с месеци, като в част от случаите това е поради липса на административен капацитет.

По последни данни договорените средства общо по седемте оперативни програми и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСС) са около 28%, но са разплатени само 3,7% от целия ресурс на програмите. Министърът поясни, че съотношението между договорените и разплатените средства би трябвало да е 2 към 1, каквото е приблизително при ПРСС.

Томислав Дончев подчерта, че една от основните му задачи ще бъде именно ускоряване на разплащането по европроектите, за да може колкото е възможно повече средства да бъдат усвоени през програмния период до 2013 г. В тази връзка, сега се работи и по опростяване и доколкото е възможно унифициране на процедурите за кандидатстване по различните оперативни програми, без да се правят компромиси с контрола.

Министърът по еврофондовете посочи, че към момента най-малък е делът на разплатените средства при ОП „Конкурентоспособност“ и ОП „Транспорт“. По ОП „Конкурентоспособност“, при която бенефициенти са основно фирми, са разплатени малко над 1% от всички средства по програмата, въпреки че броят на сключените договори не е малък.

При ОП „Транспорт“, при която основен бенифициент е държавата в лицето на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и др., няма изработени достатъчно големи пътни проекти. Затова именно по тази програма, както беше вече оповестено от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, ще бъдат прехвърлени средства за основен ремонт на пътища, свързани с европейските. По думите на Дончев по този въпрос „срещаме разбиране от страна на Европейската комисия“, но трябва да има подготвени проекти.

По ОП „Регионално развитие“ и ОП „Околна среда“, при които бенефициенти са основно общините, също трябва да се ускори темпото на усвояване на евросредства, посочи Дончев, въпреки че има и малък брой общини, като Ловеч, Бургас, Габрово и др., които „са на европейски ниво“ по изработването и реализирането на европроекти.

Към момента най-висок процент на подписани договори и усвоени средства има по ОП „Човешки ресурси“ и ОП „Административен капацитет“, допълни Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 08.09.22 г.
fallback