fallback

ОП Регионално развитие с договори за 1 млрд. лв., разплатени – 123 млн. лв.

Сключените към момента договори представляват 30% от общия ресурс на ОП „Регионално развитие“, но разплатената сума е само 4% от средствата по програмата

17:11 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

По оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“, чийто управляващ орган е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), сключените договори към момента са на обща стойност близо 1 млрд. лв., а разплатените (вкл. националното съфинансиране) - общо само за 123 млн. лв. Това съобщи на пресконференция днес зам.-министър Лиляна Павлова. Към края на януари сключените договори бяха общо за 930 млн. лева, а на бенефициентите бяха разплатени 90 млн. лв.

Павлова уточни, че към момента са сключени договори за над 30% от общия ресурс на ОП „Регионално развитие“, но разплатената сума за изпълнените вече 19 проекта представлява само 4% от средствата по програмата. Реализираните досега проекти по ОП „Регионално развитие“ са общински и са свързани с рехабилитация на общински пътища и подобряване на градската среда.

Зам.-министър Павлова съобщи, че в близките дни по ОП „Регионално развитие“ ще бъде сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ за рехабилитация на пътища в страната на обща на стойност 265 млн. лв.

Към стартиралата в началото на годината схема на обща стойност 83 млн. лв. за проекти за „Туристически атракции“ има голям интерес и от подадените от общини 80 идейни проекти 48 стигнаха до втория етап (единствено кандидатстването по тази схема е на два етапа), т.е. получиха правото до юни да подадат технически проекти, каза зам.-министърът. Тя поясни, че одобрените на първия етап проекти са свързани главно с културно-исторически забележителности като Мадарския конник, „Царевец“ във Велико Търново и др.

Друга схема от ОП „Регионално развитие“ с подчертан интерес от страна на общините е „Подобряване на градската среда“, по която са кандидатствали 64 проекта, но от тях ще могат да бъдат одобрени само 18 – като 4 от тях са на големи общини и 14 са на малки, на обща стойност 110 млн. лева.

По стартиралата в началото на февруари мярка за финансиране на проекти на големи държавни болници на обща стойност от 148 млн. лева са подадени 10 проекта, т.е. ако те бъдат одобрени, по мярката ще бъдат усвоени максимум 100 млн. лева, стана ясно от изнесените данни.

В момента по линия на Jaspars се прави предпроектно проучване за изработване на проект за подобряване на градския транспорт на София, който да се финансира от ОП „Регионално развитие“, съобщи още Лиляна Павлова. Предвижда се проектът на стойност 100 млн. лева да е готов до края на годината.

По предприсъединителната програма ИСПА обаче има два рискови проекта, за единия от които вече е почти сигурно, че няма да бъде изпълнен дори в удължения срок, заяви Павлова. Става въпрос за изграждането на канализацията, свързана с пречиствателната станция на Димитровград, която е на стойност 9 млн. лв., но е част от проект от три пречиствателни станции на обща стойност близо 44 млн. евро.

Немската фирма „Хайткамп“, която е изпълнител на проекта, е трябвало да го завърши до ноември 2009 г., но дотогава са били изпълнени само 30% от строителните работи. В началото на март 2010 г. МРРБ е предоговорило условията по строителството с фирмата, така че „Хайткамп“ да завърши обекта до края на 2010 г., без да плаща неустойки. Въпреки това обаче немската фирма две седмици по-късно предявява претенции за допълнителни плащания по проекта, така че от 1 април МРРБ разтрогва договора с нея.

При интегрирания воден проект на Русе в частта по изграждане на компонентите на кейовата стена има известно наваксване на изоставането, което към началото на годината беше от около 1,5 година спрямо договореното. Проектът е на обща стойност 58 млн. евро, а договореното финасиране по ИСПА е за близо 47 млн. евро.

За проектите по ИСПА, които бъдат завършени в периода от 1 януари 2011 г., до юни 2012 г. ще се плаща със средства от държавния бюджет. Ако обаче даден проект с всичките му компоненти не бъде завършен дори в този срок, то за него не само че няма да е разрешено да се плаща и с национални средства, а ще трябва да се връщат и получените вече за част от проекта евросредства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 27.08.22 г.
fallback