fallback

Ускоряват 5 проекта по ИСПА, за които не е разрешено удължаване на срока

Това са депото за отпадъци в Кърджали и водните цикли на Смолян, Варна, Балчик и Шумен

11:43 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ще се ускори изпълнението на пет проекта по програма ИСПА, за които към момента Европейската комисия не разрешава удължаване на сроковете, съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Това са депото за отпадъци в Кърджали и водните цикли на Смолян, Варна, Балчик и Шумен.

Общата стойност на петте финансови меморандума е около 100 млн. евро. Те са одобрени от ЕК в края на 2003 г., но са подписани от българското правителство в началото на 2004 г. Дейностите по тях са в напреднала фаза, опитваме се да ги ускорим, за да ги свършим до края на годината, каза Василева.

Министерството на околната среда и водите ще изпрати аргументирано искане до ЕК за удължаване на сроковете за петте проекта, тъй като това са междуправителствени споразумения, които влизат в сила след подписването им от страна на правителството.

Не смятам, че имаме много шансове, но въпреки това ще се аргументираме и ще поискаме удължаване и на тези проекти, каза Ивелина Василева. За тях ще отстояваме позицията, че, имайки статута на междуправителствени споразумения, те стават валидни в момента, в който ги подпише втората страна, т.е. през 2004 г., посочи тя.

По думите на заместник-министъра, ако сроковете не бъдат удължени, ще продължи стандартното им изпълнение до края на годината, докогато ще са допустими разходите направени по тях. Ако има оставащи дейности по петте проекта и след края на 2010 г., средствата за тях няма да бъдат възстановени от ЕК и ще трябва да се поемат от националния бюджет, отбеляза Василева.

В МОСВ вече е получено потвърждение от ЕК за удължаване на срока за изпълнение на шест проекта по ИСПА - два за техническа помощ и четири инвестиционни, които са подписани от страна на комисията след 1 януари 2004 г. Общата стойност на финансовите им меморандуми е 205 млн. евро. Техният срок се удължава с една година - до края на 2011 г. Това удължение на сроковете касае всички проекти, подписани след началото на 2004 г. от страна на комисията, отбеляза Ивелина Василева.

За всички проекти с одобрено удължаване на срока предстои да се извърши процедура, свързана с аргументиране на искането от страна на държавата. Удължаване на срока не става автоматично, трябва да се промени финансовия меморандум, обясни заместник-министърът. Това трябва да се случи до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
fallback