fallback

256 млн. лв. искаме за завод за боклука в София, ЕК решава до 12 месеца

Общата стойност на проекта е изчислена на 360 млн. лв., ще има и държавно финансиране, както и пари от ЕИБ

18:09 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Приключи оценката на проекта за изграждане на система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Проектът се изпраща за оценка в Европейската комисия (ЕК).

Съгласно регламента на комисията всички големи инфраструктурни обекти в сектор „Околна среда“ на стойност над 25 млн. евро подлежат на одобрение от ЕК, след като преминат оценка на национално ниво. Практиката показва, че процедурата трае между три месеца и една година, в зависимост от качеството на проектната документация и натовареността на отговорните звена в Брюксел.

Предвижда се строителството да приключи през 2012 г.

Столична община ще получи достъп до финансовия ресурс, след като проектът бъде официално одобрен от ЕК.

Документацията по проекта беше отворена на 23 март 2010 г. в МОСВ, с което започна и официалната й оценка на национално ниво. Прегледът продължи до 19 април и имаше за цел да потвърди, че формулярът за кандидатстване и всички съпътстващи документи отговарят на изискванията на поканата и обосновават необходимостта от отпускане на безвъзмездната финансова помощ, посочват от МОСВ.

Общата стойност на проекта е 359 435 408 лева.

От тях над 256 млн. лева ще се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз (в размер на 85 на сто) и от държавния бюджет (в размер на 15 на сто) чрез Оперативна програма „Околна среда“. Останалите над 103 млн. лева ще се осигурят от Столичната община със заем от Европейската инвестиционна банка, която вече даде положителна оценка на инвестицията, се посочва в съобщението, уточниха от екоминистерството.

Предвижда се да бъдат изградени инсталация за механично биологично третиране на битови отпадъци, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, депо за остатъчните отпадъци, цялата довеждаща инфраструктура до трите съоръжения - път, водопроводи за питейно и промишлено водоснабдяване, електропроводи за високо и ниско напрежение.

Според прогнозите с изпълнението на проекта ще се намалят количествата депонирани отпадъци с 60%. Очаква се и разкрирване на около 100 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
fallback