fallback

Одобриха първите проекти за модернизация на фирми в земеделието

Четири от одобрените проекти предвиждат изграждане на изцяло нови предприятия - винарска изба, две консервни фабрики и мелничен комбинат

12:45 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. вече са одобрени първите проекти за изграждане на нови и модернизиране на съществуващи предприятия в преработвателния сектор, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. 

Инвестиции в тази сфера се финансират по мярката „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от програмата. На заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност (EКОП) в петък, 16 април, одобрение са получили 12 проекта с инвестиции на обща стойност 51,2 млн. лв.

Четири от одобрените проекти предвиждат изграждане на изцяло нови предприятия - винарска изба, две консервни фабрики и мелничен комбинат. Инвестициите по тях възлизат на над 20 млн. лв. По програмата за селските райони се покриват до 50% от извършените инвестиционни разходи по даден проект след неговото коректно изпълнение.

Останалите проекти, също получили одобрение по ПРСР, са за модернизиране и обновяване на съществуващите предприятия в месопреработвателния бранш, зърнено-мелничарската промишленост и преработката на плодове и зеленчуци.

Предстои до седмица одобрените кандидати да бъдат поканени от фонда за подписване на договори за безвъзмездно финансиране по програмата. В петък, 23 април, ще се състои следващо заседание на комисията за осигуряване на прозрачност, на което отново ще се разглеждат проекти по тази мярка.

По нея са подадени общо 138 проекта с инвестиции на стойност 115 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
fallback