fallback

Общо ?1 млрд. „бонус“ за отличниците Чехия, Полша и Словакия

Заради по-добрия растеж от заложеното трите страни ще ползват допълнителни евросредства

12:18 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) е взела решение да отпусне допълнително общо един милиард евро чрез европейските структурни фондове на Чехия, Полша и Словакия, вследствие на по-високия от очакваното икономически растеж в тези страни.

Чрез европейските структурни фондове Полша ще получи допълнително 633 млн. евро, Чехия 237 млн. евро, а Словакия 138 млн. евро.

„Допълнителните средства са следствие от по-силния от предвижданото икономически растеж в тези страни“, се казва в изявление на Комисията.

„Споразумението за финансовата рамка на съюза за 2007 – 2013 между Европейския парламент, Съвета на министрите и Комисията предвижда автоматично коригиране на предвидените средства за страни, чийто БВП се изменя кумулативно с повече от 5 процентни пункта за периода 2007 – 2009 в сравнение със заложените при подписването на споразумението. Икономическият растеж на Полша за периода е 8 п.п. по-висок от прогнозирания, на Словакия – 10,8 п.п., а на Чехия 7,5 п.п.“

„Наблюдаваме по-високите от очакваното нива на растеж в Полша, Чехия и Словакия включително и поради усвояването на европейските структурни и кохезионни фондове в тези страни“, каза Йоханес Хана, европейски комисар по регионалната политика. „Допълнителните фондове, които тези страни ще получат през следващите три години, аз съм убедена, ще бъдат използвани в същия дух и със същата ефективност“, допълни Хана.

Корекцията в размера на отпуснатите средства е автоматична и не се нуждае от одобрението на Европейския парламент и Съвета на министрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
fallback