fallback

Проджект мениджъри ще следят пътните проекти

Нова структура ще помага за усвояване на парите за пътища, които пък ще нараснат заради прехвърлянето на средства от други ОП

13:58 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Обмисля се създаването на нова структура, един вид проджект мениджмънт, която да се занимава с изготвяне и управление на големи проекти“, финансирани от европейските фондове. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По-рано днес от Европейската комисия заявиха, че България така и не успява да подобри усвояването на парите от еврофондовете, като реално разплатените средства в момента са под 2 на сто.

При проектите във водния сектор пък сме толкова изостанали, че за да използваме определените за страната ни средства, трябва да усвояваме по 1 млн. евро на ден до края на програмния период.

По думите на Плевнелиев за пътните проекти Агенция Пътна инфраструктура едва ли ще има достатъчен капацитет, „като се има предвид желанието на управляващите за изготвяне и реализиране на повече проекти“.

Той не предостави повече подробности около идеята, като например към кое министерство или друга институция ще работи новата структура, нито дали тя ще е държавна.

„Подобни структури има и в някои други страни от ЕС, а също така въпросът ще се обсъди с ЕК“, каза само министърът.

Росен Плевнелиев съобщи още, че ще се обсъжда и възможността през тази година да бъдат прехвърлени средства от други оперативни програми към ОП Регионално развитие на стойност 50-100 млн. лв. за изготвяне на инфраструктурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 01.09.22 г.
fallback