fallback

Стартира мярка за иновативни фирми по ОП „Конкурентноспособност"

За подкрепа на бизнеса по тази мярка са предназначени близо 20 млн. лв.

17:00 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Започва набирането на проектни предложения по мярката от Оперативна програма Конкурентноспособност за финансиране на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване в производството на иновативни продукти, процеси и услуги, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката, което е управляващ орган по тази оперативна програма. 

Това е първата от общо планираните 15 мерки, които се предвижда да бъдат стартирани по ОП „Конкурентоспособност” през 2010 г.

За подкрепа на бизнеса по тази мярка са предназначени близо 20 млн. лв. Няма краен срок за кандидатстване, а средствата ще се отпускат до изчерпването им. Документите ще се приемат от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По стартиращата сега процедура могат да се финансират придобиване на ново оборудване и специализиран софтуер, подобряване на съществуващи сгради чрез инсталиране на ново оборудване, а също и консултантски и юридически услуги за оптимизиране на технологии, защита на правата върху интелектуална собственост, разработване на маркетингови стратегии, сертификация на проекти и други.

Предвидените да стартират през 2010 г. 15 нови процедури по ОП „Конкурентоспособност" са на обща стойност 465 млн. евро, като крайният срок за реализиране на проектите по сключените договори и съответно изплащане на сумите по тях е края на 2013 г.

Основната част от планираните средства – 385 млн. евро, са предвидени за мерки за повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда. 80 млн. евро ще бъдат насочени за развитието на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 10.09.22 г.
fallback